hamburger-icon

Kliker.info

Mogu li se zakoni o reformi policije popraviti ?

Mogu li se zakoni o reformi policije popraviti ?

08 Marta
13:51 2008
Dvosedmični rok za ulaganje amandmana na dva zakona o policiji u državnom Parlamentu teče do utorka 11. marta. Do sada su na oba zakona amandmane uložili poslanici Adem Huskić, Jozo Križanović, Bakir Izetbegović, Hazim Rančić, Remzija Kadrić i Vinko Zorić.Iako u nadležnim komisijama čekaju da istekne i formalni rok pa o onome što je do sada stiglo ne žele govoriti, upućeni tvrde da se sa posebnom pažnjom prate potezi Stranke za BiH, iz nekoliko razloga.
Naime, iz SDA, posebno njenih ogranaka u RS, već su stigle najave da će, ako poslanici SBiH podrže policijske zakone u obliku u kojem su prošli prvo čitanje, tražiti da se raskine koalicija te dvije stranke, a iz same SBiH uporno ponavljaju da ni oni nisu zadovoljni zakonima i da će ih, amandmanima, pokušati "vratiti" u okvire dogovorene "Mostarskom deklaracijom". Ta rješenja ponuđena u amandmanima, trebala bi, rekao je lider SBiH Haris Silajdžić za "San", biti dovoljna za potpis Sporazuma BiH sa EU, ali i onemogućiti betoniranje postojećeg stanja.Kako "San", međutim, nezvanično saznaje, suština rješenja SBiH koja su stigla u Parlament, svodi se na to da se u prelaznim i završnim odredbama u jednom članu definiše da će se nakon i na bazi ustavnih promjena, policijski zakoni odnositi i na lokalna policijska tijela.- Znači, "bit će ako bude", "u kojem obimu bude" i "kad bude". Suština uloženih amandmana na oba zakona je da će se oni primjenjivati na lokalna policijska tijela nakon ustavne reforme, a na taj način SBiH priznaje i pristaje da se sadašnji zakoni, sadašnja reforma, ne odnosi na entitetske, kantonalne i policiju Distrikta Brčko – kaže izvor "Sana".

SNSD ne da suštinu        Iz SNSD, opet, ne odustaju od svog čvrstog stava izrečenog odmah nakon što su ponuđeni zakoni prošli prvo čitanje i ponovo jasno poručuju da neće pristati ni na kakve amandmane. To je za "San" potvrdio i poslanik SNSD u Parlamentu BiH Drago Kalabić.- Neko novo otvaranje rasprave, devalvira konsenzus koji je postignut i mi se iz tog razloga ne bismo upuštali u nešto što bi bilo rizično po usvajanje zakona. Zato ostajemo pri tome da mi suštinske amandmane nećemo prihvatiti. Tehničke ispravke u jezičkom smislu ne bi bile sporne, ali su puno važniji oni oko kojih će se voditi rasprava i takvu vrstu amandmana nismo spremni prihvatiti – kaže Kalabić. A upravo su takvi amandmani oni koje su podnijeli i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Hazim Rančić i on i Klub poslanika njegove SDA u Predstavničkom domu.- Suština je da se tijelima koja trebaju da se osnuju, dakle, direkciju za koordinaciju policije, agencijama za podršku, obrazovanje, forenziku, vještačenje, kao i nezavisnim tijela, daje nadležnost i nad lokalnim policijskim tijelima. Ona trebaju osim kako je to sad predviđeno samo na SIPA-om i Graničnom policijom BiH, imati nadležnost i nad entitetskim, kantonalnim i policiji Brčko Distrikta – precizirao je Rančić. Dva zakona kojim se definiše reforma policije pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine trebali bi se naći 18. mart, a dan ranije o reformi policije će na posebnoj sjednici raspravljati i Narodna skupština RS. Reforma policije jedan je od uslova koje bih mora ispuniti da bi mogla eventualno krajem aprila, potpisati sa EU već parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.   (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku