hamburger-icon

Kliker.info

Model Brčkog iskoristiti za preuređenje Sarajeva?!

Model Brčkog iskoristiti za preuređenje Sarajeva?!

18 Juna
16:52 2008

– Ako BiH želi biti normalna zemlja u Evropi, a ne trajno nefunkcionalna država u kojoj žive Bošnjaci, Hrvati i Srbi zatvoreni u svoje nacionalne enklave, njeni građani, politički lideri, ali i Evropska unija i SAD moraju zgrabiti priliku koja se ukazala obećanom evropskom perspektivom i jednom zasvagda sebe obavezati da će BiH biti definirana zajedničkim ustavnim principima – navedeno je u analizi koju su za Američki institut za mir (USIP) uradili Edvard Džozef (Edward Joseph) i Brus Hičner (Bruce Hitchner).

U tom smislu zagovaraju i da se bonske ovlasti ne odbace. Ako ih ne može koristiti visoki predstavnik, Džozef i Hičner sugeriraju da one ostanu u rukama Vijeća za provedbu mira (PIC), mada ne preferiraju tu opciju. Također, predlažu da model Brčkog bude korišten u nastojanjima da bude preuređeno Sarajevo.

– Na taj način bila bi smanjena važnost entiteta – poručuju oni.

Govoreći o SAA, ističu da on nije lijek za sve probleme koje BiH ima te da je BiH prvi slučaj postkonfliktnog društva u kojem politička sukobljavanja i dalje traju, a koje ima ambiciju ući u EU.

– Zbog toga BiH treba aktivnog specijalnog predstavnika EU (EUSR), koji će time kompenzirati tradicionalnost pasivne Evropske komisije, kojoj je zadatak da provodi SAA. Uz EUSR-a nužna je i aktivna i stalna prisutnost SAD.

– Ustavnu reformu treba pokrenuti najkasnije u januaru 2009., kako bi bila završena u roku od jedne godine. To je sasvim dovoljan rok za bilo koje promjene Ustava koje će biti rezultat pregovora. One će se desiti prije općih izbora 2010., ali prije nego što proces provođenja SAA uđe u ozbiljnije faze – navode Hičner i Džozef.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku