hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Ivanić: Plan BiH je dobijanje statusa kandidata za EU za dvije godine

Mladen Ivanić: Plan BiH je dobijanje statusa kandidata za EU za dvije godine

16 Marta
23:33 2015

Mladen4Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas je kazao kako je današnja odluka ministara vanjskih poslova Evropske unije da se nastavi procedura za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH potvrda zajedničkog posla institucija BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Ivanić je podsjetio na prvi dolazak visoke komesarke za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federice Mogherini u BiH u decembru prošle godine kada je “jasno stavljen do znanja cilj BiH”.

“Kada smo dočekali Mogherini u decembru prvi put, imali smo jasnu koncepciju šta hoćemo da uradimo. Po prvi put su institucije BiH ovaj posao vodile same i pregovarale sa Evropskom unijom. Mislim da smo taj posao dobro uradili i stvorili kriterij”, zaključio je Ivanić.

On je također podsjetio na svoj sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel sutra u Briselu. Istakao je kako će razgovore iskoristiti za promociju današnjih pozitivnih vijesti o BiH iz Brisela.

“Uz Junkera i Tuska imat ćemo i neformalne razgovore raznih vrsta, govori se o temama koje optetećuju Evopu. Pretpostavljam da će biti pitanje Ukrajine, a ja ću iskoristiti priliku na kontekstu pozitivnih vijesti od danas kažem šta nam je plan. Plan je sada da u BiH napravimo program ekonomskih reformi i da za dvije godine podnesemo prijavu za status kandidata i dobijemo status. Mislim da bi to bilo bitno i postoji neka vrsta opšte političke saglasnosti”, zaključio je Ivanić.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku