hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Ivanić: Čović može izgubiti jedino Dodika, dato mu je sve

Mladen Ivanić: Čović može izgubiti jedino Dodika, dato mu je sve

25 Novembra
15:41 2014

Mladen4Savez za promjene RS sa svojim partnerima SDA i Demokratskom frontom formirat će državnu vlast, kaže za novinsku agenciju Patria Mladen Ivanić, lider PDP-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH.Za njega nema ništa spornog u tome što je vlast u Republici Srpskoj formirala koalicija koju predvodi SNSD, te što je lider HDZBiH Dragan Čović izjavio da je partner njegove stranke u državnoj vlasti onaj ko bude imao većinu u manjem bh. entitetu, što sada konkretno znači Milorad Dodik.

– Ovo što se dogodilo u Republici Srpskoj nije ništa neočekivano. Znalo se da će Dodik formirati vlast. Ali isto tako zna se da Savez za promjene RS ima potpisan sporazum sa partnerima iz Federacije BiH o formiranju državne vlasti, pojašnjava Ivanić dodajući da ukoliko Čović odluči da Dodik ostane njegov partner onda ga neće biti u Vijeću ministara BiH.

Računica je po Ivaniću sasvim jasna – Savez za promjene – SDA – DF imaju većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

– Naredne sedmice nas trojica (članovi Predsjedništva BiH op.a.) trebali bismo razgovarati o imenovanju mandatara. Za sada u ovoj fazi kada su sve opcije moguće nezahvalno je govoriti kada bi zvanično mogli početi razgovori sa parlamentarnim stranakama o predlaganju mandatara ili će biti ostavljeno da taj posao završe same stranke, kaže Ivanić.

U ovoj fazi, ističe on, ključ za formiranje državne vlasti drže naši partneri iz Federacije BiH.

– Čović gura Dodika, mi imamo sporazum sa partnerima iz Federacije, a šta će na kraju biti vidjet ćemo. Ako se sagleda šta je sve dato HDZBiH, odnosno Čoviću, jasno je da on u ovoj priči oko formiranja vlasti na nivou države može izgubiti jedino Dodika. Šta će odlučiti, ne bih želio da prejudiciram, ističe Ivanić. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku