hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a : Srebrenica je iskorištena za punjenje privatnih džepova

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a : Srebrenica je iskorištena za punjenje privatnih džepova

31 Augusta
09:49 2007

Uz konstataciju da ne zna koliko je pametno da priča za jedan sarajevski list, Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, ipak je opalio baražnu paljbu po vladajućoj garnituri u RS s Miloradom Dodikom na čelu, optužujući ih za zloupotrebe u multimilionskim poslovima. – Radi se o stotinama miliona maraka i mi se nadamo da će institucije RS odgovoriti na naše zahtjeve – kaže Bosić u razgovoru za "Dnevni avaz".

O čemu se radi?

– Priča o ulaganjima u Srebrenicu svodi se na asfaltiranje puteva. U zakonu postoji klauzula da se u pregovarački postupak bez tendera ulazi samo u hitnim slučajevima poput elementarnih nepogoda. U ovom slučaju toga nema, osim ako neko ne traži neke političke argumente. Takvu situaciju očigledno je iskoristila Vlada RS da pozove nekoliko svojih firmi s kojima ima specijalne odnose i dogovori cijenu za koju tvrdimo da je mnogostruko viša od one koja bi bila dobivena na tenderu. Očito je, dakle, priča o Srebrenici iskorištena da bi se budžetski novac slio u nečije privatne džepove.

Možete li biti precizniji?

– Bez tendera je potpisan ugovor i u jednom mahu dato 15 ili 16 miliona maraka. To su ogromne cifre. Neka tužilaštvo i revizija RS daju svoje mišljenje o tome. A Vlada RS sprema nastavak ulaganja u ceste oko Srebrenice i čak kani uduplati sredstva za tu namjenu. Očigledno je da je nekome profitabilno na takav način sklapati višemilionske ugovore. Na naš javni poziv niko nije odgovorio. Naše informacije govore da je u Direkciji za puteve RS veoma mnogo nepravilnosti i lako se može utvrditi kriminal velikih razmjera.

Šta konkretno?

– Asfaltirani su putevi u istočnom dijelu RS za koje ni tender nije bio raspisan, a samo zbog potreba izborne kampanje SNSD-a. Nije teško utvrditi kako je i kada asfaltiran neki put, da li je i na koji način plaćeno za radove i kome.

Rekoste da Vlada ima svoje firme. Koje?

– Nećete se iznenaditi ako kažem da se radi o "Integral inžinjeringu" i "Niskogradnji" iz Laktaša i firmi iz Federacije BiH, s kojom ove dvije imaju neki specijalni aranžman. Očito je da je to bio paravan za unaprijed napravljeni dogovor.

To su Dodikove firme?

– Ne mogu to reći, ali su u bliskim odnosima sa vlašću. Da li tu neko ima nekih talova, neka nadležni organi utvrde.

Zašto se oni ne odazivaju? I zašto se ne obratite Tužilaštvu BiH?

– Radi se o problemima na nivou RS i ne vidim šta bi Tužilaštvo BiH imalo tu raditi. Tužilaštvo RS očito je, međutim, podleglo pritiscima koji dolaze od Vlade RS, a izjave premijera o pravosuđu i tužilaštvu svakog dana možete čitati u medijima. To što Dodik na tom polju radi shvatam kao prijetnje koje su urodile plodom.

Osim asfaltiranja, imate li još primjera za koje smatrate da zaslužuju pažnju nadležnih organa?

– Već je otvorena afera izgradnje zgrade Vlade RS. Radi se o vrijednostima od stotina miliona KM. Te investicije vode se tako da se samo pare izvlače. I u ovom slučaju poslove vodi "Integral inžinjering" iz Laktaša. Cijena gradnje autoputa dvostruko je povećana i opet je ista firma iz Laktaša na tom projektu… Čut ćete priču o načinu na koji su i pod kojim uslovima deponirana sredstva od prodaje "Telekoma RS".

Jedan čovjek ima svu vlast

– Na krilima izborne pobjede, koju mi ne sporimo, vlast je krenula u realizaciju projekata. Mislimo da oni, bez obzira na procent vlasti koji imaju, neće moći još dugo ometati istrage. Mislim da će ubrzo sve izaći na vidjelo. Apsolutna vlast je u rukama jedne stranke, preciznije jednog čovjeka. Na Balkanu je to uvijek vodilo u nešto loše.

Prema podacima institucija RS, plaće u manjem bh. entitetu nisu veće, nego su zabilježile pad. Kako je to moguće uz sve priče o milijardama maraka koje se slivaju?

– Očito je da imamo pozitivnu priču i stvaranje atmosfere za napredak, a s druge strane nema realnih pomaka, niti vidim osnovu za to. Nažalost, donekle ne možete ni očekivati napredak u politički nestabilnim zemljama kao što je BiH. U takvom kontekstu nema velikih napredaka i ogromnih investicija.    Sead Numanović (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku