hamburger-icon

Kliker.info

Miroslav Lajčak, budući visoki predstavnik : Priče da sam prosrpski orijentiran su glupost

Miroslav Lajčak, budući visoki predstavnik : Priče da sam prosrpski orijentiran su glupost

20 Juna
12:13 2007

Novoimenovani specijalni predstavnik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu (EUSR) i budući visoki predstavnik Miroslav Lajčak odluèno je odbacio u razgovoru za "Dnevni avaz" tvrdnje nekih politièkih krugova u Sarajevu da je "prosrpski orijentiran". Nakon što se grohotom nasmijao na takvu konstataciju, odgovorio je da je to "ne samo neozbiljno nego i jedna velika gluposti". – U ovom podneblju možete čuti toliko najrazličitijih teorija zavjere kao malo gdje drugdje u svijetu. Čovjek sam koji ima neko iskustvo iz ovog regiona te iskustvo koje je moja zemlja prošla u evropskim i euroatlantskim integracijama. To želim donijeti u BiH, pomoæi joj na tom putu. Nisam, dakle, ni uz nekoga ni protiv nekoga. Nisam ni pro ni antisrpski nastrojen, kao što nisam ni protiv Bošnjaka ili Hrvata niti za njih. Ja želim dobro BiH i njenim stanovnicima – kazao je Lajčak. S njim smo razgovarali nakon upravo završenog sastanka Upravnog odbora Vijeæa za implementaciju mira (SB PIC).

Kakvim ocjenjujete PIC-ov kominike?  – Zadovoljan sam kominikeom. On je jasan i sada ga svi dobro trebaju pročitati jer odražava stav međunarodne zajednice prema bitnim pitanjima. Isto tako, na PIC-u je demonstrirano puno jedinstvo i u vezi sa sadržajem kominikea praktično nije bilo diskusije. To je za mene potvrda punog jedinstva međnarodne zajednice o tome šta raditi u BiH.

Praktično, PIC Vas je "naoružao"…  – Naoružan sam mandatom i ovlastima koje su mi date. Kominike samo ide u  istom smjeru. 

Šta je prvo što namjeravate uraditi?  – Prvo ću preuzeti dužnost. Pozdravit æu se s Kristijanom Švarc-Šilingom (Christian Schwarz-Schilling), a potom se posvetiti intenzivnoj komunikaciji sa bh. političarima. Plan mojih aktivnosti neće biti tajna. Meni je prioritet da se uspostavi normalna politička atmosfera te da se bavimo pitanjima bitnim za ovu zemlju. Duboko sam ubijeđen da se malo pažnje pridaje pitanjima u vezi s evropskim integracijama. A to je ključno za budućnost ove zemlje. O svemu se može razgovarati, ali u normalnoj atmosferi i kulturan način. 

PIC je prozvao političke lidere zbog zapaljive retorike i poručio im da međunarodna zajednica to više neće tolerirati. Da li je ovime objavljen rat Dodiku i Silajdžiću?  – Ne! Iako pitate nešto što treba biti tema ozbiljnog razgovora, kada budemo dublje analizirali ovdašnju situaciju. Sada ne bih želio ulaziti u to.

Očekujete li da će Vas nakon PIC-a bh. političari toplo primiti?– Ozbiljan sam čvjek koji svoj mandat shvata ozbiljno. Vaši političari su ozbiljni ljudi koji su izabrani na svoje dužnosti i meni je ključno da se međusobni odnos gradi upravo na tome – ozbiljnosti te normalnom radnom odnosu.(Kliker.info-avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku