hamburger-icon

Kliker.info

Miroslav Lajčak : Očekujem ozbiljno ponašanje Sulejmana Tihića i Stranke demokratske akcije

Miroslav Lajčak : Očekujem ozbiljno ponašanje Sulejmana Tihića i Stranke demokratske akcije

12 Aprila
09:02 2008

Postoje neke procedure koje treba ispoštovati, ali mislim da bi u aprilu ili maju BiH mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, najavljuje visoki predstavnik Miroslav Lajčak."Iz SDA su rekli da neće omogućiti usvajanje zakona, ali da neće ni opstruisati njihovo usvajanje. Znači, sve što bi oni sada uradili protiv u Domu naroda bilo bi kršenje obećanja koje su dali meni lično i mnogim predstavnicima međunarodne zajednice", ističe Lajčak.

NN: Očekujete li da će nakon Predstavničkog doma i Dom naroda parlamenta BiH usvojiti set zakona o reformi policije, čime bi definitivno bio ispunjen uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizacije i pridruživanju BiH sa EU?

LAJČAK: Da, očekujem. Naravno da očekujem. Ne postoji nijedan razlog, nijedan razuman razlog zašto se to ne bi desilo.

NN: Isključivo iz razloga što su se već mogla čuti mišljenja kako je moguće da delegati SDA u Domu naroda povuku pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

LAJČAK: Više sam puta rekao i mogu da ponovim da je odluka gospodina Tihića da odustane od Akcionog plana i potpisane Mostarske deklaracije bila greška. Međutim, isto tako sam rekao i njemu privatno, a i javno, da ja taj stav poštujem, iako mislim da je pogrešan i štetan za njega lično, njegovu stranku i BiH. Sa druge strane, gospodin Tihić i predstavnici njegove stranke su više puta rekli da neće omogućiti usvajanje zakona, ali da neće ni opstruisati njihovo usvajanje. Znači, sve što bi oni sada uradili protiv u Domu naroda bilo bi prvo kršenje obećanja koje su dali meni lično i predstavnicima međunarodne zajednice, a drugo to bi bio javni inat. Mislim da je SDA stranka koja treba da se vodi nečim drugim nego što je inat, posebno jer su reakcije i međunarodne i domaće javnosti pozitivne. Treće, to bi značilo da je gospodin Tihić čovjek kome se više ne može vjerovati. Nakon usvajanja zakona ulazimo u proces evropskih integracija koji je toliko ozbiljan da nam je potrebna svaka politička stranka, svaki političar, svaki čovjek. Očekujemo ozbiljno ponašanje SDA.

NN: Upravo su iz SDA Vas i Stranku za BiH optužili da ste popustili pod pritiscima iz RS i da svi predloženi zakoni, pa i ovaj OHR-ov koji je usvojen, ne ispunjavaju tri evropska principa.

LAJČAK: Bilo bi odlično da me ne optužuju po novinama. Ali neka bilo ko od tih ljudi dođe i neka mi pokaže gdje sam ja to popustio? Pa da ja njemu pokažem da nisam nigdje i nikome popustio, da je ovo što smo uradili najbolje za BiH, a možemo i da imamo javnu debatu. Slati ovakve poruke preko medija, kritikovati i ne gledati direktno u oči, a ne nuditi ništa drugo, za mene nije ozbiljno.

NN: Dakle, u slučaju da zakoni o policiji prođu u Domu naroda, kada bi realno BiH mogla potpisati sporazum s EU?

LAJČAK: Nije na meni da odlučujem o tome, ali naravno moj lični stav i moja preporuka je da to bude što prije.

NN: Imate li ikakve naznake iz Brisela?

LAJČAK: Jasno, ja sam u kontaktu s Briselom. To je tehnički proces, dokument mora da se prevede na tri bh. jezika, da ima pravno-lingvističku kontrolu, jer je to ozbiljan, obavezujući dokument. Postoje neke procedure koje treba ispoštovati, ali one se naravno mogu i ubrzati. Ali ja mislim da je to april ili maj.

NN: Kada već govorimo o reformi policije, smatrate li da su naši parlamentarci toliko vredniji od policajaca, jer su sebi predvidjeli mnogostruko veće plate?

LAJČAK: To je pitanje opšte političke kulture u zemlji i odgovornosti u donošenju odluka. Svako ima svoju odgovornost. Zato se ja borim da BiH uđe u proces evropskih integracija, da stvari stavimo na svoje mjesto. Stavljene su u mojoj zemlji, Slovačkoj, u Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj, eliminisan je prostor za volonterizam, za korupciju, za sve probleme s kojima se danas suočavamo u BiH. Taj proces je donio transparentnost, odgovornost i profesionalizam i promijenio način funkcionisanja društva.

NN: Sada predstoji proces ustavne reforme u BiH koji bi, prema stavovima entitetskih lidera stranaka, mogao biti jednako kompleksan. Šta očekujete od ove reforme, naročito jer je provođenje dijela zakona o reformi policije predviđeno nakon donošenja novog ustava BiH?

LAJČAK: Da podsjetim, politički lideri su na sastanku u Širokom u februaru postigli dogovor da će odložiti razgovore o ustavnoj reformi do potpisivanja sporazuma s EU. Znači, ovaj zakon treba da prođe u Domu naroda, da se potpiše sporazum s EU, i onda ćemo se, pretpostavljam, vratiti tom pitanju.

NN: Ako je to tako, onda bi pregovori o ustavnim promjenama mogli početi odmah u maju ili junu?

LAJČAK: Mogu, a i ne moraju, jer je potrebno da su svi spremni za pregovore. Dosadašnji tok pregovora je pokazao da nije bilo dovoljno tolerancije prema stavovima drugih. Istovremeno želim da kažem da je pitanje ustavnih promjena od vitalnog značaja za BiH, ali ne možemo ga isforsirati spolja. Ukoliko lideri u junu pokažu spremnost, mi ćemo to pozdraviti, sudjelovati u tome i pomagati.

NN: Dio hrvatskih političara i pojedini lideri iz RS zagovaraju federalizaciju BiH u tri jedinice, čemu se žestoko protivi većina stranaka iz FBiH, naročite one s bošnjačkim predznakom. Kakav je stav OHR-a o ovoj inicijativi?

LAJČAK: Imamo na stolu praktično tri vizije budućeg ustavnog uređenja BiH. Svaka od njih nije nelegitimna, ali je problem što nisu uzajamno kompatibilne. Hrvatska vizija je federalizacija, bošnjačka centralizacija i regionalizacija na ekonomskim principima, a srpska vizija je jačanje entiteta i delegiranje određenih nadležnosti od entiteta na državu. Znači, one se uzajamno ne mogu uskladiti i isključuju jedna drugu. Prije svega, lideri treba da se dogovore šta je potrebno promijeniti i zašto je to potrebno promijeniti. Za sada je u tim razgovorima svako branio svoju viziju.

NN: Kakav bi ustav zadovoljio Brisel?

LAJČAK: Ustav koji je u skladu s evropskim standardima, koji poštuje evropske norme i pravila zaštite čovjeka, manjina, itd. To treba biti ustav koji ima viziju evropske perspektive i koji omogućava da se ova zemlja suočava sa izazovima. Da ima administrativni kapacitet, da može da preuzme sve evropske propise, i na kraju ustav koji odražava multietničnost BiH. Brisel ustav neće nametati, ali je apsolutno jasno da on mora biti demokratski i odražavati filozofiju multietničnosti, koja je bogatstvo BiH.

Neka puste snimak razgovora s Tihićem            

NN: Nedavno ste imali sukob s liderom SDA Sulejmanom Tihićem, koji je izjavio kako ste ga optužili da želi "vehabijsku BiH", što ste kasnije demantovali i kazali da to nije istina, a Tihić je nakon Vašeg demantija opet izjavio da ste ga optužili na takav način?

LAJČAK: Za mene je to završena priča, jer ne mislim da je BiH potrebno da ulazimo u neke lične priče. Čvrsto stojim iza onoga što sam rekao. Ja govorim iste stavove i u javnosti i privatno. Ako kažem da poštujem nečiji stav, onda sigurno neću u privatnom razgovoru nepoštovati taj stav. Imam dnevno razgovore s liderima u ovoj zemlji i ne pada mi na pamet da izlazim u javnost i lažem šta mi je ko rekao.

NN: Bila je čak i inicijativa da taj razgovor Vas i Tihića, ukoliko je snimljen, bude prezentovan na primjer u parlamentu?

LAJČAK: Ako iko ima snimak, neka ga javno emituje i neka se konačno pokaže šta je ko rekao. Ja nemam čega da se plašim. U stvari, iz tog razgovora bi se pokazalo puno stvari.       A.Šišić (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku