hamburger-icon

Kliker.info

Miroslav Lajčak: Niko neće preko mene dolaziti do rješenja

Miroslav Lajčak: Niko neće preko mene dolaziti do rješenja

28 Februara
12:59 2008

Zaključci Savjeta za implementaciju mira u BiH su očekivani i zajednički stav svih članica PIC-a je dobra vijest za BiH, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak nakon završetka dvodnevne sjednice PIK-a u Briselu.

NN: Da li je ovo kompromisno rješenje između zahtjeva za zatvaranje i ostanak OHR-a?

LAJČAK: Ovo jeste kompromis koji je prihvatljiv za sve članice PIC-a. Umjesto da govorimo o nekim terminima zatvaranja OHR-a i apstraktnim pojmovima, definisali smo konkretne ciljeve koji su mjerljivi i u svakom trenutku ćemo znati gdje se nalazimo na tom putu. Moći ćemo da vidimo napredak i gdje su problemi i ko je dio tih problema. U tom smislu nema nekih nejasnoća i ovo je vrlo pozitivna stvar.

NN: Znači, imate jasne smjernice za svoj dalji rad.

LAJČAK: Apsolutno. Da.

NN: Na sjednici PIC-a mogle su se čuti kritike na Vaš rad…

LAJČAK: Na prošloj sjednici PIC-a neke su me strane kritikovale zato što sam nešto uradio, a na ovoj sjednici su me neke strane kritikovale zato što, po njihovom mišljenju, nisam uradio a trebao sam da uradim. Znači, uvijek je zadnja adresa za kritike visoki predstavnik.

NN: Pa, hoćete li početi "raditi posao" domaćih političara, pošto Vam se spočitava da nećete da koristite bonska ovlaštenja?

LAJČAK: Ne vidim svoju ulogu da radim posao domaćih političara i znam tačno šta je moj mandat. Političari u BiH moraju da snose svoju odgovornost i da traže dogovor. Imam svoj mandat za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma a sigurno da niko neće preko mene dolaziti do rješenja, kao nekog instrumenta koji treba da funkcioniše umjesto spremnosti političara da nađu dogovor.

NN: Kako komentarišete zaključke PIC-a u vezi sa rezolucijom Narodne skupštine?

LAJČAK: Jasno je bila izražena zabrinutost članica PIC-a, jer sve što dovodi u pitanje privrženost svih političkih stranaka Dejtonskom mirovnom sporazumu izražava zabrinutost članica PIC-a. Ne vidim potrebu da bilo šta više tu dodajem jer stav PIC-a je više nego jasan. Tu nije bilo nikakve dileme. U komunikeu je nekoliko puta naglašena potreba poštovanja Dejtonskog sporazuma i to u cjelini.Želim da podsjetim da entiteti nemaju pravo na secesiju i donošenje jednostranih odluka. U BiH nedostaje dijalog između političkih činilaca i samim tim volje za kompromisom. Vjerujem da niko u Republici Srpskoj a pogotovo premijer Milorad Dodik imaju interes da destabilizuju BiH. Štaviše, Dodik nam je dao garancije da će stanje u RS biti stabilno i mirno.

NN: Hoćete li biti odlučniji u korištenju svojih ovlaštenja ukoliko neko bude narušavao Dejton?

LAJČAK: Ja nemam problem sa odlučnošću ili neodlučnošću. Ne plašim se da koristim svoja ovlaštenja. To je samo moja odgovornost. Ja ću ih koristiti i znam tačno kada. Ali, sigurno ih neću koristiti tako da bonska ovlaštenja budu most onoga što je ključno u BiH, a to je dogovor političara.

NN: Nakon razgovora u Evropskoj komisiji, kada BiH može potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU?

LAJČAK: Hajde da ne spekulišemo o terminu. Termin je najlakše odrediti. Ključna stvar je da BiH treba da donese zakone i ispuni uslove. D.Jerenić (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku