hamburger-icon

Kliker.info

Mirni protest ispred Ambasade BiH u Otavi i poruka ambasadoru Bogdanoviću : Dan nezavisnosti BiH je ustavna i historijska istina koju vi, ambasadore ne možete umanjiti !

Mirni protest ispred Ambasade BiH u Otavi i poruka ambasadoru Bogdanoviću : Dan nezavisnosti BiH je ustavna i historijska istina koju vi, ambasadore ne možete umanjiti !

02 Marta
07:49 2024

Ambasador BiH u Kanadi Aleksandar Bogdanović dobio je poziv da prisustvuje akademiji povodom Dana nezavisnosti BiH koji organizuje Bosanski kulturni centar Toronto u saradnji sa Institutom za istraživanje genocida Kanada i bosanskohercegovačkom dijasporom u Kanadi.

U odgovoru je ambasador drsko odgovorio kako 1. mart nije državni praznik, te da nijedan član osoblja Ambasade ne može prisustvovati tom događaju. Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić ovlastio je savjetnicu Danijelu Čolić da može doći i čak se obratiti na akademiji.

Institut za istraživanje genocida Kanada u saradnji sa bosanskohercegovačkom dijasporom u Otavi 1. marta na Dan nezavisnsoti BiH je organizovao mirni protest ispred Ambasade Bosne i Hercegovine. Tom prilikom je poslana poruka da je nemoralno, antidržavno i antiustavno omalovažavati jedan od najvažnijih državnih praznika BiH, Dan nezavisnosti.

Istovremeno je konstatovano da ambasador navedenim ponašanjem krši uredbu Ministarstva vanjskih poslova BiH koje je naložilo diplomatskim predstavništvima da obilježe Dan nezavisnosti. Sa miring protesta u Otavi poslate su sljedeče poruke: Naš je izbor istina. Dan nezavisnosti BiH je ustavna i historijska istina koju vi, ambasadore ne možete umanjiti.

Sramno je dok gradonačelnici više od 10 kanadskih gradova čestitaju Dan nezavisnosti BiH, vi ambasadore negirate slavni državni praznik. Dok članovi parlamenta i vlade Kanade čestitaju Dan nezavisnosti BiH, vi ambasadore zabranjujete diplomati iz Ambasade BiH u Kanadi da govori na akademiji u Torontu.

Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH. Prvomartovski referendum je demokratski izraz slobodne volje bh. građana i jedan od najvećih trenutaka historije BiH, navodi se u saopštenju  Instituta za istraživanje genocida Kanada.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku