hamburger-icon

Kliker.info

Mirko Šarović: Strane trgovačke lance dočekali smo raširenih ruku, sada nam se obijaju o glavu

Mirko Šarović: Strane trgovačke lance dočekali smo raširenih ruku, sada nam se obijaju o glavu

11 Novembra
14:43 2014

MirkoS1Strane trgovačke centre dočekali smo raširenih ruku, neke sa tolikim oduševljenjem da su im sve saglasnosti date potpuno besplatno. A, evo, sada nam se ti trgovački lanci obijaju o glavu – kaže za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Mirko Šarović, bivši ministar vanjske trgovine BiH.Otkako je, u oktobru prošle godine sa ove pozicije smijenjen glasovima predvođenim SNSD-om, analitičari ocjenjuju kako su kola krenula nizbrdo po domaće proizvođače. Sve manje su konkurentni uvoznim proizvodima, a na policima stranih marketa zauzimaju manje atraktivna mjesta.

Strani trgovački lanici u BiH danas zauzimaju oko dvije trećine prodajnih objekata, a sa njihovim ulaskom na tržište Bosne i Hercegovine, ugašene su na desetine hiljada malih trgovina.Stručnjaci koji su malo više optimistični, napominju kako su oči domaćih proizvođača sada još samo uprte u domaće kupce, kod kojih se počeo buditi osjećaj patriotizma. To što oni sve češće kupuju domaće proizvode velika je šansa da se domaća privreda izvuče iz krize, a strana potisne iz BiH.

– Ne treba bježati od stranih trgovina – kaže Šarović za NAP.

– Ali, mora postojati granica do koje oni mogu ići. Ako žele na naše tržište, uredu, to im treba omogućiti, ali oni na prvom mjestu treba da prodaju naše proizvode, a ne one iz Srbije ili Hrvatske, ili neke druge zemlje.

Posljednji skandalozan slučaj koji je zadesio Bosnu i Hercegovinu, a tiče se stranih trgovačkih lanaca je afera „Tuš“, kada je, nakon povlačenja slovenskog trgovačkog lanca iz BiH, u zemlji ostalo više od 500 radnika bez posla, a dobavljači i država ostali su kratki za više od 20 miliona KM duga.

– Evo, neka „Tuš“ bude povod da Bosna i Hercegovina konačno stane u kraj izvlačenju bh. kapitala putem stranih trgovačkih lanaca – kaže Šarović.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku