hamburger-icon

Kliker.info

Miris Behara u Detroitu : Svečana proslava KUD Behara povodom 25 godina postojanja

Miris Behara u Detroitu : Svečana proslava KUD Behara povodom 25 godina postojanja

28 Januara
07:16 2024

U Subotu 20. Januara 2024 godine Bosansko-američki kulturni centar Behar (KUD Behar) proslavio je  jubilarnu 25. godišnjicu postojanja u gradu Detroitu.

Osnovan 1999. godine, KUD Behar je posvećen očuvanju i promociji kulturnog nasljeđa bošnjačkog naroda, služeći kao most između mladih projeklom iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka i regiona i gradjana širom Sjedinjenih Država. Već punih 25 godina ovo Društvo njeguje kulturu, predstavlja sponu između svojih članova i tradicije, te im pruža mogućnost da već nekoliko generacija, ponosno i časno prenose i predstavljaju tradicionalnu folklornu baštinu naše zemlje. Behar trenutno broji 155 registrovanih članova, uzrasta od četiri do osamnaest godina, sa kojima radi čak devet instruktora.

Uz veoma bogat i sadržajan program u punoj dvorani Warren Consolidated Performing Arts Center publika je uživala u čaroliji šarenila i veza narodnih nošnji, predivnim iterpretacija koreografija, pjesama, igara i plesa.

U dijelu svečanog kulturno-umjetničkog programa KUD Behar je otovrio program umjetničkim performansom ” Nigdje tako k’o u Bosni nema ” koji je osmišljen i pripremljen za ovu posebnu prigodu. Program je bio protkan kulturom i tradicijom iz razlicitih dijelova Bosne i Hercegovine i regiona i sadržavao je sve elemente tradicije kroz pjesmu, ples, muziku, i orginalne narodne nošnje. Kroz bogat kulturnoumjetnicki program svijetu su prikazani dijelovi tradicije i kulture iz Banjaluke, Mostara, Sandžaka, Herzegovine, Kreševa, Sarajeva i Sarajevskog polja.

Jubilarni “25. Godisnji koncert Behara bio je jedinstven spoj razigrane mladosti, ljpote, sklad pokreta muzike i plesa, a nasmijana lica naše djece i omladine učinile su nam ovo veče nezaboravnim” kaže Aza Ćamo, voditeljica ove manifestacije.

Finale i vrhunac koncerta obilježen je Begovim Igrama, tom elegantnom i razigranom igrom u kojoj su se srele mnoge generacije Behara, počevši od članova prve postave pa do današnje velike grupe

Ovaj umjetnički spektakl orgzanizovala je Radna Grupa Behara kojim rukovodi Muhiba Sorguč, Edis Toković, Azra Hrnjić, Adisa Selmanović, Mirela Kljajić i Harisa Alić.

Uz KUD-a Behar, na sceni su se predstavili učenici škole bosanskog jezika koju vode Sead i Aza Ćamo u saradnji sa organizacijom Bosnian 2 Go.

“Veoma smo sretni i zadovoljni što smo proslaviti 25 godina promocije bosanskehercegovačke kulture i naslijeđa u gradu Detroit u Sjednjenim Državama. Ova manifestacija obiljezila je četvrt vijeka posvećenog očuvanju kulture, tradicije i izgradnje naše zajednice” rekao je Edis Toković, član Radne Grupe KUD Behara.

Edis Toković 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku