hamburger-icon

Kliker.info

Ministarski sastanak EU : ”Europska unija neće se približavati Srbiji, nego se Srbija mora približiti EU”

Ministarski sastanak EU : ”Europska unija neće se približavati Srbiji, nego se Srbija mora približiti EU”

30 Marta
12:11 2008
”Europska unija neće se približavati Srbiji, nego se Srbija mora približiti EU”, ustvrdio je predsjedatelj Vijeća EU u ovome polugodištu slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel nakon što su se  u Brdu kod Kranja ministri vanjskih poslova EU 27 sastali sa srbijanskim kolegom Vukom Jeremićem. Jučerašnji je neformalni ministarski sastanak, tzv. Gymnich, za glavnu temu imao približavanje zemalja “zapadnoga Balkana” članstvu u EU.

Solunska agenda                  – Ministri nisu samo potvrdili Solunsku agendu, koja tim zemljama otvara vrata EU čim ispune kriterije, nego su naglasili da EU želi da se njihovo napredovanje prema članstvu ubrza – napomenuo je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.– Jeremić je dobio priliku da predstavi svoje poruke, te istovremeno čuti na što sve može računati od EU pred majske parlamentarne izbore – dodao je Rupel. Neizravno je potvrdio da je EU prije izbora spremna Srbijancima ukinuti vize za ulazak u zemlje članice, a za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je Jeremić također zatražio kao predizborni poticaj “europskoj Srbiji”, Rupel je rekao da “uživa praktično suglasnost zemalja članica, uz poneku iznimku”. Te iznimke, Belgija i Nizozemska, potpisivanje SSP-a sa Srbijom, međutim, odlučno odbijaju prije nego što se Ratko Mladić nađe u haaškim uzama.
Upozorenje Turskoj            Iako je Jeremić jučer bio najavio bučno napuštanje sjednice ako Hashima Thaqija – koji je, zajedno s ministrima ili drugim predstavnicima zapadnobalkanskih zemalja danas sudjelovao na jutarnjemu dijelu Gymnicha – predstave kao kosovskoga premijera, danas je ipak sve izveo mnogo diplomatskije: Brdo je napustio prije početka sjednice, izgovorivši se predizbornim obvezama, ostavivši u Brdu svoju pomoćnicu Milicu Delević-Đilas, a pohvalio je činjenicu što je kosovsko izaslanstvo “sastavljeno u skladu s rezolucijom 1244 VS UN”, odnosno, što je u njemu i posebni izaslanik glavnoga tajnika UN-a Joachim Rueckner.Za potpisivanje SSP-a s BiH slovensko je predsjedništvo EU naglasilo da je “u dosegu” – Rehn ga je bio najavio za travanj – no, preduvjet je usvajanje zakona o policiji. Visoki predstavnik međunarodne zajednice i posebni predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak neslužbeno procjenjuje izglede za međustranačku suglasnost o tom zakonu na “60 posto”. Turski Ustavni sud, koji sutra presuđuje o zahtjevu za zabranu vladajuće stranke AKP, Rehn je upozorio da se ”u europskim demokracijama o političkim stavovima, osim kad je riječ o strankama koje zagovaraju nasilje, raspravlja u parlamentu, a ne na sudu”. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku