hamburger-icon

Kliker.info

Ministar sugurnosti pomnožio Tužilaštvo sa nulom : “Bacate nam prašinu u oči rezanim duvanom i šumskim krađama”

Ministar sugurnosti pomnožio Tužilaštvo sa nulom : “Bacate nam prašinu u oči rezanim duvanom i šumskim krađama”

05 Maja
17:23 2017

Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, održao je vanrednu pres-konferenciju povodom demantija koje je uputilo Tužilaštvo BiH, a nakon jučerašnjih Mektićevih izjava o radu ove institucije.

Iz Tužilaštva BiH su u jutrošnjem reagiranju naveli da je Mektić “iznio neistinite tvrdnje kojima obmanjuje javnost u cilju nanošenja štete ovoj instituciji, te da je iznio netačne podatke o Tužilaštvu BiH i vršiteljici dužnosti glavne tužiteljice Gordani Tadić,

“Danas me Tužilaštvo BiH demantovali pa sam htio ponovo da reagujem, da vam prezentiram dokumente na osnovu kojih sam jučer davao izjave. Parlament BiH je 18. januara zatražio od Savjeta ministara da se dostavi informacija o stanju u pravosuđu u BiH s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Parlament je donio odluku da će se o tome raspravljati na posebnoj zajedničkoj sjednici oba doma”, kazao je Mektić.

Kako je naveo, Savjet ministara BiH je jučer raspravljao o ovoj informaciji koja će biti upućena i razmatrana na posebnoj sjednici oba doma Parlamenta.

“Ja kod sebe imam ovu informaciju koju smo raspravljali, a koju smo dobili putem Ministarstva pravde i VSTV-a. Čitava informacija sadržava 17 strana. Ni u Finskoj nije bolje. Tužilaštvo BiH je u periodu od 2014. do 31. 12. 2016. godine donijelo ukupno 140 naredbi za nesprovođenje istrage, 90 narebi za provođenje istrage”, dodao je Mektić.

“Demantuju mene što izbacuju sva krivična djela po kojima su oni postupali, ratne zločine, krivična djela tokom rata, oduzimanje rezanog duhana. Ja govorim o korupciji. 35 optužnici za krivična djela korupcije. Ne govorim o duvanu i šumi. To su vam rezultati koje ja prezentujem. Ne znam ko onda laže. Idem korak dalje i kod suda analiziram presude za korupciju, od 2013. do 2015. Ovaj dokument demantuje ono o čemu oni pričaju”, poručio je Mektić.

Kako kaže, u jučerašnjem izlaganju on je govorio samo o koruptivnim djelima.

“Na osnovu toga, kažu, ja rušim moralni dignitet Tužilaštva. Pozivam ih da ne ruše i urušavaju mentalni dignitet građana BiH koji žele da se otvori borba protiv korupcije, da odgovorni za pljačku i siromaštvo snose odgovornost. Što nisu dostavili strukturu djela pa da vidimo koja su to djela? Što nisu naveli u 35 optužnica kolika je materijalna šteta? Ne, nego vješto zakamufliraj, kao da smo mi retardirani. Nemaju nikakvih rezultata, ovdje nema nikakvog ozbiljnog djela. Gdje su dvije milijarde iz Uprave za indirektno oporezivanj? Ima prijava i istraga koje su otvorene 2006. godine, prije 11 godina. O kakvoj borbi protiv organizovanog kriminala govorimo?”, pita se Mektić.

Mektić kaže da stoji iza svega rečenog pozivajući se na informacije koje su dostavljene Vijeću ministara BiH.

“Nijedan problem nije kod njih i do njih. Ne, da mi udaramo na dignitet suda, nemojte udarati na dignitet građana. Znamo dobro šta je lopovluk, krađe, pljačke. Ja vas ne demantujem gospodo iz Tužilaštva BiH, demantuje vas informacija koju ste dostavili. Ovi podaci o kojima se govorio će se ponavljati i u Parlamentu. Nastojite da nam bacite prašinu u oči šumskim krađama, rezanim duvanom, CD-ovima… To je pokušaj još jedne obmane Tužilaštva BiH, građana i svih naroda u BiH zbog nesposobnosti i nerada, vlastite korupcije koju imaju u svojim redovima”, kazao je Mektić na kraju današnje vanredne pres-konferencije.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku