hamburger-icon

Kliker.info

Ministar prosvjete i kulture RS: “O “genocidu u Srebrenici” se neće učiti u Republici Srpskoj”!

Ministar prosvjete i kulture RS: “O “genocidu u Srebrenici” se neće učiti u Republici Srpskoj”!

03 Juna
13:53 2017

Ministar prosvjete i kulture bh. entiteta Republika Srpska Dane Malešević rekao je da na teritoriji tog entiteta biti zabranjeni udžbenici iz Federacije BiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput opsade Sarajeva ili izučavanja genocida u Srebrenici , javljaju bh. mediji.

Malešević je rekao da se to odnosi na 22 škole u RS-u gdje je bošnjačkoj djeci dozvoljeno da rade po programu iz Kantona Sarajevo.

“Preporuke međunarodnih organizacija su bile da se stavi embargo na izučavanje rata u BiH. Kanton Sarajevo je već najavio uvođenje ‘opsade Sarajeva’ i izučavanje genocida u Srebrenici i time odstupio od tog dogovora, iako je OEBS rekao da se to ne radi”, rekao je Malešević.

Prava na izučavanje jezika

On je rekao da priča o bosanskom jeziku, nažalost, nije završena, te da je za RS riječ o bošnjačkom jeziku, prenosi portal Klix.ba.

Malešević ističe da bošnjačka djeca imaju sva prava kao Srbi i Hrvati u Republici Srpskoj kada je riječ o izučavanju jezika.

Resorni ministar je rekao da će u tom bh. entitetu đaci više učiti o genocidu nad Srbima u NDH i Drugom svjetskom ratu, te izrazio nadu da će analizom doći do programa koji će zadovoljiti i one koji su protiv.

“Ako imamo 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu i Gradini, moramo pronaći sve imenom i prezimenom. Pored toga, imamo 24.000 ubijene djece”, rekao je Malešević.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku