hamburger-icon

Kliker.info

Ministar Hećo zamjenio teze, poručuju iz uprave Aluminija

Ministar Hećo zamjenio teze, poručuju iz uprave Aluminija

13 Januara
12:58 2007

"Početna bilanca od 170 milijuna KM je samo početna cijena firme. To ne znači da će kombinat biti prodan za tu cijenu. On može biti prodan za jednu marku, kao ‘BH Steel’, a može i za milijardu KM, koliko Hećo smatra da tvrtka vrijedi. Dakle, tržište će odrediti pravu cijenu kompanije. Svima nam je u interesu da se za 88 posto vlasničkog udjela, koliko imaju FBiH i radnici, dobije što više novca. Naglašavam kako ‘Aluminij’ nitko neće kupiti ni za marku, ukoliko Hećo ustraje na zahtjevu za povećanjem cijene električne energije za kombinat", kazali su juče u "Aluminiju". Uprava ove kompanije je nedavno pristala da se osim pozivnog raspiše i javni tender za privatizaciju kompanije, "prvenstveno zbog stvaranja pozitivnog ozračja za poslovanje u našoj zemlji"."Sporazumom između nas i Vlade predviđeno je da se potencijalni investitor pobrine za radnike, zajamči nova ulaganja i daljnji razvoj. Pozivnim tenderom osiguravamo da ne dođe netko tko će otpustiti radnike i rasprodati tvornicu. Javnim tenderom može se javiti bilo tko i sa bilo kakvim namjerama", kažu u "Aluminiju". S druge strane, Hećo i dalje smatra da je cijena od 170 milijuna KM sramotno mala. Objašnjava da je od jednog našeg sugrađanina koji živi i radi u Kanadi dobio e-mail u kojem ga on upozorava kako tvornice tipa mostarskog "Aluminija" vrijede barem deset puta više od 170 milijuna, koliko je početna bilanca tvrtke."Dakle, to nije izmislio Vahid Hećo, to je tržišna cijena takve tvornice. Iz tog razloga je trebalo popraviti cijenu u početnoj bilanci. Aluminijski kombinat sigurno neće biti prodan za marku. Pošto je cijena takva kakva jest i mi na nju više ne možemo utjecati, tražimo da privatizacija bude putem javnog tendera, pa neka tržište kaže koliko ‘Aluminij’ vrijedi", rekao je Hećo, odbacivši optužbe da se "Aluminiju" naplaćuju previsoke cijene struje."Činjenica je da u svijetu aluminijske kombinate zatvaraju zbog visokih cijena struje. No, sama činjenica da je BiH energetski jaka, podiže vrijednost kombinatu. Država ‘Aluminiju’ može osigurati dovoljne količine struje, ali po tržišnoj cijeni, jer se i aluminij prodaje po tržišnoj cijeni", rekao je Hećo, zaključivši da su za ovakav "aferaški model privatizacije odgovorne institucije zadužene za privatizaciju, koje ne obavljaju svoj posao"."Upravo zbog toga sam morao i intervenirati u slučaju ‘Aluminija’ i neću odustati od svojih zahtjeva", poručio je Hećo.

Privatizacija "Aluminija" nema nacionalni predznak

"Privatizacija ‘Aluminija’ nema nacionalnog predznaka, jer su ovo ministarstvo i ovaj ministar intervenirali kada su u pitanju bili i ‘Krivaja’ i ‘Energopetrol’. Tada smo se suprotstavili nečasnim ljudima koji su htjeli privatizirati dijelove ‘Krivaje’. Intervenirao sam i u privatizaciji ‘Energoinvesta’ i ‘Hidrogradnje’, tako da odbijam sve spekulacije o mogućem nacionalnom predznaku kada je u pitanje slučaj privatizacije ‘Aluminija’. Mostarski kombinat nije samo hrvatski, nego je on u vlasništvu svih građana FBiH", rekao je Hećo.

Upitna privatizacija "Energopetrola"

Ministar Hećo kaže da je i dalje upitna privatizacija "Energopetrola", jer konzorcij INA/MOL nije dostavio potrebni novac za obnovu "Energopetrolovih" crpki. "Nisam optimističan da će privatizacija ‘Energopetrola’ biti uspješno završena. Ugovorene obveze od strane INA/MOL se ne poštuju. U roku od 60 dana oni su trebali dostaviti novac potreban za obnovu terminala ‘Energopetrola’, što nije učinjeno", kazao je Hećo.

 

 

NN

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku