hamburger-icon

Kliker.info

Ministar Hećo premijera Hadžipašića nazvao kriminalcem

Ministar Hećo premijera Hadžipašića nazvao kriminalcem

29 Decembra
08:19 2006

– Od ministra sam zatražio informacije o "Aluminiju", "Krivaji" i okvirnom sporazumu između dvije federalne elektroprivrede i austrijske APET grupe. No, ministar nije bio spreman da podnese izvještaje i taj dnevni red je pretočen u zahtjev da on za prvu narednu sjednicu pripremi te dokumente, prezentira ih i obrazloži poteze koje je vukao – kazao je federalni premijer, dodavši da su njegovi stavovi o "Aluminiju" poznati i da "sve što treba sa ministrima, završava na sjednicama Vlade i u kabinetu, a ne putem medija". Kao što je poznato, ministar Hećo nedavno je stopirao privatizaciju "Aluminija" i uprkos brojnim pritiscima, ne namjerava odstupiti od svojih zahtjeva da se postupak mora provesti u skladu sa Zakonom o privatizaciji, a ne Sporazumom između Vlade i uprave te firme. On je najavio da će sve tražene informacije pripremiti za neku od narednih sjednica, a o svemu je dokumentaciju zatražio i od rukovodstava Agencije za privatizaciju i "Aluminija".- Iz tih izvještaja vidjet će se ko je radio zakonito, a ko nije. Međutim, ovakav način traženja da podnosim informacije je despotizam i neću pristati na zavrtanje ruku. Koncept koji zagovaram u vezi s rješavanjem strateških pitanja za Federaciju bitno se razlikuje od Hadžipašićevog. Ja zagovaram jačanje države kroz rješavanje i jačanje strateških energetskih pitanja i državnih preduzeća, dok Hadžipašić zagovara masovne koncesije i privatizaciju energetskog sektora – kaže Hećo za naš list.  

 

 

Sve zaustaviti 

Podsjećajući na razilaženje s premijerom i zbog naftne industrije, odnosno "Energopetrola", dodaje kako je uvjeren da je njegov koncept, iako puno teži, mnogo sigurniji i korisniji za državu i građane. Tvrdi da Hadžipašić u povoljniju poziciju dovodi samo pojedince i grupe. – U ovim trenucima, kada treba da se formira nova vlada, treba zaustaviti sve aktivnosti u vezi s rješavanjem strateških pitanja za FBiH. To treba raditi nova vlada koju će formirati Stranka za BiH i SDA zajedno sa svojim koalicijskim partnerima. Raskrčmiti bogatstvo u ovom momentu bio bi zločin prema građanima i nadam se da će i SBiH i SDA nastaviti rješavati strateška pitanja na način da od toga imaju najveću korist građani ove zemlje, a ne pojedinci svrstani oko sumnjivih osoba – zaključuje Hećo.  

Onima koji bi krčmili nije mjesto u Vladi
– Svima onima koji bi da krčme državno bogatstvo nije mjesto u budućoj vladi i oni samo stvaraju razdor i nanose štetu građanima. Prema tome, najbolje je ostaviti da nova vlada u budućem četvorogodišnjem mandatu definira i realizira strateške projekte, od energetike preko "Aluminija", "Energoinvesta", "Hidrogradnje", "Krivaje" do drugih projekata i da nađe kvalitetne partnere koji će donijeti kapital za firme koje, realno, mnogo više vrijede nego što njihova rukovodstva žele da prikažu – kategoričan je Hećo. 

Žao mi je što Bošnjaci nemaju dostojanstva

Premijer i Mijo Brajković manipuliraju radnicima, jedan s jedne strane Neretve, drugi s druge, po istom scenariju kao što je bio "Energopetrol". Premijer koji traži informaciju od ministra, a zna mnogo više o tim stvarima je, u najmanju ruku, licemjeran. Nazvao sam ga kriminalcem, jer se svrstao na stranu onih koji se od 1992. godine do danas na ovim prostorima bave kriminalnim radnjama i žao mi je da se Bošnjaci prodaju za jeftine pare i nemaju dostojanstva kada je u pitanju odbrana imovine i čast ove države – iznosi Hećo.

 

(Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku