hamburger-icon

Kliker.info

Ministar Đokić potvrdio : NIS pronašao naftu u Posavini

Ministar Đokić potvrdio : NIS pronašao naftu u Posavini

23 Februara
14:51 2015

posavinaoil21Naftna industrija Srbije (NIS) i partnerska kompanija pronašli su naftu u Posavini, izjavio je danas ministar industrije, energetike i rudarstva bh. entiteta Republika Srpska Petar Ðokić.

“To je za Republiku Srpsku itekako važna i dobra vijest”, poručio je Ðokić u izjavi za agenciju Tanjug i dodao da je nafta nađena u naselju Obudovac u Posavini.

“To za nas nisu male količine, ali za NIS kao kompaniju, te količine još nisu dovoljne da bi mogli početi eksploataciju nafte”, kazao je Ðokić i dodao da su zato potrebna dodatna istraživanja, da se utvrdi da li je moguće povećati količinu nafte koja bi se mogla crpiti sa te bušotine.”Istražne radove treba nastaviti da bi buduća eksploatacija nafte bila ekonomski opravdana i rentabilna”, kazao je Ðokić.

Bušotina u Obudovcu je aktivna, na njoj se i sada radi i istražuje, istakao je ministar, ali nije mogao precizira kada bi mogla početi eksploatacija nafte, dok se ne obave dodatna istraživanja.

Ugovor o koncesiji

Prema njegovim riječima, uzet je uzorak od 5.000 tona i ta količina je sada na analizi koja, a prvi rezultati govore da je ta nafta dobrog kvaliteta i da se može koristiti u daljem procesu proizvodnje.Ðokić je najavio da će narednih dana sa NIS-om biti sklopljen aneks ugovora o koncesiji za te istraživačke radove.

Za istraživanje nafte u entitetu Republika Srpska NIS je sa ruskom kompanijom Zarubežnjeft osnovao zajedničko preduzeće “Jadran-Naftagas”.To preduzeće je sa resornim ministarstvom RS-a 2011. godine sklopilo Ugovor o koncesiji za istraživanje i korištenje nafte i gasa. Koncesija je dobivena na period od 28 godina – tri godine za istraživanja i 25 godina za period eksploatacije.

Ovim Ugovorom “Jadran Naftagas” se obavezao da će, na osnovu usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na teritoriji RS-a investirati 229 miliona dolara, s tim što će planirana vrijednost investicija za istraživanje iznositi 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ako se dokažu rezerve.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku