hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Živković: Inzkova odluka “ugriz bezubog lava”

Milorad Živković: Inzkova odluka “ugriz bezubog lava”

22 Juna
16:40 2009

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je nedavna odluka visokog predstavnika retrogradna i za evropski put BiH.„Ja je gledam kao ugriz bezubog lava i napad na čeličnu konstrukciju, kako ja vidim Republiku Srpsku. Mislim da je to praktično korak ka zatvaranju OHR-a i korak ka traženju kompromisa i dijaloga ovdje u BiH, koji je jedini moguć. Sve ostalo – nametanje, bilo kakvi oblici „demokratije“ koji dolaze od OHR-a, to je zaboravljeni period“, kazao je Živković. Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Drago Kalabić je rekao da je vrlo simptomatično da se visoki predstavnik odlučio da posegne za bonskim ovlaštenjima u vrijeme kada je u Parlamentu BiH napravljen značajan napredak kada su u pitanju zakoni o liberalizaciji viznog režima.Po njegovim riječima, često se ponavlja da kada se napravi određeni progres u BiH pojedini međunarodni centri moći žele da se vrate na staro.
 
„Njihov stav, kada ga izražavaju, demokratski je stav, a kada mi izražavamo, na osnovu volje birača, svoj stav u Parlamentu BiH to se sasvim drugačije kvalifikuje. To je moguće jedan od naših narednih poteza“, najavio je Kalabić.   .Kazao je i da je, što se tiče poslanika u Predstavničkom domu PSBiH iz SNSD-a, odluka visokog predstavnika, na neki način, pucanj u prazno „s obzirom da smo mi do sada uvažavali i još više ćemo uvažavati stavove Narodne Skupštine  i Vlade RS i oni će se sve češće čuti u Parlamentu BiH“.„Bez obzira na primjedbe na našu formalnu ili neformalnu vezu sa Narodnom skupštinom, radi se o volji birača koju mi ne možemo i ne smijemo iznevjeriti“, kazao je Kalabić.

SNSD od Vijeća ministara traži informaciju o efektima prenosa nadležnosti                                   Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podnio je inicijativu kojom se od Vijeća ministara BiH traži informacija o efektima (normativne regulatorne i institucionalne koristi) zakonskih rješenja kojima su prenesene nadležnosti sa entiteta na nivo zajedničkih organa u BiH, kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta Milorad Živković.On je podsjetio da je još u aprilu 2008. godine ovo pitanje postavio Vijeću ministara, ali ni do danas nije dobio odgovor.Po njegovim riječima, niži nivoi vlasti su već raspravljali o tome, ali Parlament BiH nikada nije raspravljao o ovom pitanju.
 
„Mislim da je on jedna od ustanova koja mora da napravi pogled unazad i da vidi koji to zakonski projekti, zakonska rješenja nisu odgovorila svom zadataku i kako ta zakonska rješenja ili da unaprijedimo ili da se, ako su doneseni na način da je visoki predstavnik nametnuo te zakone, vrati entitetima ponovo ta nadležnost“, kazao je Živković, dodajući da su podnijeli inicijativu koja će biti na dnevnom redu iduće sjednice već u srijedu. S druge strane je, kazao je on, odnos Kluba SNSD-a prema zaključcima, konkretno zaključcima 8, 9, 11 i 13, koje je donijela Narodna skupština RS i koje je visoki predstavnik stavio van snage, a tiču se rada i odnosa poslanika i delegata u PSBiH.„U zaključku 13 se navodi da se pokrene incijativa o ispitivanju efekata prenesenih nadležnosti. Mi ovom inicijativom praktično ispunjavamo taj zaključak broj 13. A ovi ostali zaključci praktično su doneseni na našu inicijativu, jer smo mi do sada u Parlamentu BiH radili na taj način“, kazao je Živković.„Smatramo da ta aktivnost treba da se nastavi i pokušat ćemo da nađemo način da je unaprijedimo i  poboljšamo“, kazao je on. (Kliker.info-Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku