hamburger-icon

Kliker.info

Mijo Brajković: E, sada nismo za privatizaciju “Aluminija”

Mijo Brajković: E, sada nismo za privatizaciju “Aluminija”

06 Januara
04:36 2007

Pored toga,Brajković je istaknuo da je sve što je do sada urađeno u procesu privatizacije Aluminija urađeno po zakonu i uz suglasnost oba doma Parlamenta Federacije BiH i Vlade Federacije.

"Dva dana prije objave tendera javila se opet politika da bi sve to obustavili. Zato postavljam pitanje: zašto je potrebno privatizirati Aluminij? Mi u Aluminiju mislimo da to nije potrebno. Kome je to u interesu? Nama ne", kazao je Brajković na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru. 

Po njegovim riječima najbolje bi bilo da Aluminij ostane u rukama radnika jer svi koji u budućnosti dođu u mostarsku tvrtku doći će s namjerom da pokupe profit. "Mi smo registrirani u sudu, a neka država izvoli prodavati svoj dio ako to želi. Neka naša obaveza budu stari radnici i mi ćemo prema njima izmiriti sve obveze prema potpisanome sporazumu. Eto to je naša najnovija ponuda", dodao je direktor Aluminija. Što se tiče cijene električne energije, pomoćnik za proizvodnju i razvoj Aluminija

Vladimir Božić kazao je da svi problemi izviru iz neuređenog elektroenergetskog sustava u BiH. Po njegovim riječima apsurdno je da Mostarci koji žive na desnoj obali Neretve plaćaju skuplju struju od onih koji žive na lijevoj obali, da Elektroprivreda BiH izvozi, dok u isto vrijeme Elektroprivreda HZ HB uvozi struju. Aluminij je stoga predložio formiranje elektroenergetske bilance na razini Federacije BiH i zabranu izvoza električne energije dok se ne podmire potrebe domaćih potrošača, kao i uvođenje tzv. "zaštitne tarife" prema kojoj bi kućanstva koja troše do 400 kilovat sati mjesečno plaćala jeftiniju struju nego sada, dok bi potrošnja preko 400 kilovat sati bila skuplja. Izjavu direktora Elektroprivrede HZ HB da jeftinija struja Aluminiju znači skuplju struju građanima, direktor Aluminija nazvao je nekorektnom."Najlakše je prebacivati svoju nesposobnost na druge. Pogledajte kolike su plaće Nadzornog odbora Elektroprivrede. Struja je danas skupa u svijetu, ali je nekorektno reći da će se poskupljenje dogoditi zbog Aluminija. Treba reći i to da zahvaljujući Aluminiju Elektroprivreda svake godine dobiva stotine megavata jeftine električne energije što se na kraju odrazi i na nižu cijenu struje koju plaćaju građani", kazao je Brajković i dodao da je u protekle tri godine cijena električne energije Aluminiju povećana za 68 posto.

Inače, sljedećeg tjedna o cijenama električne energije trebali bi raspravljati Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK), a na dnevnom redu federalne Vlade naći će se pitanje privatizacije Aluminija.

(Fena)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku