hamburger-icon

Kliker.info

Mi smo izgubili zdravlje, a oni će izgubiti fotelje!

Mi smo izgubili zdravlje, a oni će izgubiti fotelje!

18 Juna
00:05 2008

1. jula bi trebale biti isplaćene sve naknade demobiliziranim borcima koje im pripadaju prema Zakonu o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica. Kako je poslije susreta sa premijerom Brankovićem izjavio Šišić, ako do toga ne dođe, demobilizirani borci će se ponovo okupiti 2. jula i nastaviti tražiti ostvarenje svojih prava. On je istaknuo da je također dogovoreno da se 25. juna održi vanredna sjednica oba doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se raspravljalo o Zakonu o pravima demobiliziranih boraca i ponovio je da borci ne odustaju od zahtjeva za smjenu zvaničnika koje smatraju odgovornim.

Nakon toga demonstrantima se obratio predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), ratni komandant Armije BiH Sefer Halilović, nakon čega im je upućen poziv da se počnu razilaziti.

Ranije tokom dana premijer Branković je informirao borce koliko je sredstava Vlada osigurala za isplaćivanje naknada demobiliziranim borcima, te istaknuo da su uređeni zakoni da bi se ova prava mogla kontinuirano isplaćivati. Branković je također obavijestio demobilizirane borce da je razgovorima s premijerima Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona dogovorio rebalans budžeta kako bi se mogle isplaćivati naknade.

"Trebamo raditi zajedno i zajedno istjerati one koji borcima ne pripadaju jer oni jedu ono što borcima pripada" – kazao je Branković. Prije sastanka sa premijerom, prisutnima se obratio predsjednik Saveza demobiliziranih boraca FBiH Mehmed Šišić, rekavši je da Savez nikada nije bio jači i jedinstveniji, iako ih vlast pokušava razjediniti. Ponovio je da se traži da najodgovorniji za ovakvu situaciju odu, jer borci su im dali mjesto i oni će im to mjesto i oduzeti.

"Mi smo izgubili zdravlje, a oni će izgubiti fotelje“, poručio je tada Šišić.
Kazao je da je jučer nudio rješenja i da danas moraju znati kada će biti isplata naknada koje demobiliziranim borcima pripadaju po ovom zakonu.

I predsjednik Skupštine saveza Munir Karić ponovio je ranije zahtjeve Skupštine: isplatu naknada za vrijeme nezaposlenosti boraca, potpunu primjenu zakona o pravima demobiliziranih boraca i vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH o ovom pitanju i implementaciju projekta jedan zakon jedan fond.
Ukoliko se ovi zahtjevi ne usvoje borci su objavili da će tražiti ostavke predsjednice FBiH Borjane Krišto, potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe, ministra finansija FBiH Vjekoslava Bevande, federalnog ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića i federalnog ministra za socijalna pitanja Perice Jelečevića.

Karić je, također, najavio da će se od sutra početi podnositi krivične prijave protiv onih koji su odgovorni za neprovođenje ovog zakona. Dio demonstranata ostao je pred zgradom Vlade, poručujući da će tu ostati do ispunjenja zahtjeva. Saobraćaj Ali-pašinom ulicom je i dalje prekinut.

(Fene)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku