hamburger-icon

Kliker.info

Međunarodna zajednica je mentor izgradnje hrvatskog Mostara

Međunarodna zajednica je mentor izgradnje hrvatskog Mostara

27 Decembra
05:40 2006

Međunarodna zajednica u BiH je mentor projekta  izgradnje hrvatskog Mostara kojeg realizira  Hrvatska demokratska zajednica BiH, zaključak je konferencije za novinare koju su povodom nametanja Odluke o osnivanju Zavoda za prostorno uređenje i Komisije za donošenje stručnih mišljenja od strane visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga, danas u Mostaru održali predsjednici Klubova Stranke demokratske akcije (SDA), Stranke za Bosnu i Hercegovinu i Socijaldemokratske partije (SDP).   

– Međunarodna zajednica je posljednjim odlukama u Mostaru nedvosmisleno poručila da želi jedinstven, ali hrvatski Mostar, stolni grad  Hrvata u BiH i da ga po tom principu uređuje – rekao je predsjednik Kluba SDA Suad Hasandedić.  Predstavnici SDA, S BiH i SDP-a u vlasti Mostara, smatraju da su odluke visokog predstavnika o Zavodu za prostorno uređenje i Komisiji za donošenje stručnih mišljenja neprihvatljiv za sve građane Mostara. Optužili su Švarc-Šilinga da je donio odluku koja odgovara samo jednoj političkoj opciji tj. HDZ BiH.   – Novi Zavod za prostorno uređenje i Komisija za stručna mišljenja  omogućavaju legalizaciju svega nelegalnog što se izgradilo u Mostaru u posljednjih 10 godina. Neko preko OHR-a želi da «posuši» sve nelegalno što je radio u protekloj deceniji – rekao je Hasadedić. Huso Kapić, predsjednik Kluba SDP-a rekao je da postoji znak za uzbunu ukoliko se na ovaj način želi legalizirati sve što je nelegalno izgrađeno u Mostaru.   Uprkos negativnom stavu u vezi s posljednjim odluka, kako je kazao predsjednik kluba S BiH Mirsad Mili Huseinagić,  vijećnici SDA, SDP-a i S BiH neće napustiti Gradsko vijeće Mostara kako se špekuliralo.  Na pitanje da li je nakon posljednjih odluka OHR-a Mostar više ujedinjen, Huseinagić kaže:  – Jasno je vidljivo da smo mi na početku procesa ujedinjenja Mostara, nismo odmakli od početka procesa ni po jednom segmentu, osim vatrogastva koje je 80 posto ujedinjeno. Niti jedna institucija do sada nije ujedinjenja u Mostaru. Sve Odluke bitne za ujedinjenje Mostara su donesene na GV Mostar, samo da izvršna vlast implementira i u skladu sa statutom za Mostar – rekao je Huseinagić. 

Prema riječima predsjednika GV  Murata Ćorića, donošenje Odluke o Zavodu dovodi u pitanje legitimnost i ostalih odluka zakonodavnog tijela Grada Mostara, te će na tom fonu još danas  uputiti pismo Kristijanu Švarc- Šilingu . 

(Kliker.info)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku