hamburger-icon

Kliker.info

Medijska hajka i stalna policijska paska : Kako je maglajsko selo Ošve steklo imidž baze ISIL-a u BiH?

Medijska hajka i stalna policijska paska : Kako je maglajsko selo Ošve steklo imidž baze ISIL-a u BiH?

04 Augusta
03:11 2015
izet31

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Srpsko povratničko naselje Ošve kod Maglaja postalo je poznato kada se u njega, kupivši srpska imanja, naselilo desetak porodica muslimana koji su, pokušavajući ukazati na brojne moralne devijacije u društvu i Islamskoj zajednici, formirali svoju zajednicu u ovom naselju. Ne daju se nazivati mudžahedinima, selefijama i teroristima. Ne podržavaju ISIL, priznali su ekskluzivno za FTV.

Zbog ovoga je prvi čovjek zajednice od Islamske države dobio  i prve prijetnje smrću. Zbog medijske hajke i stalne policijske paske, ni malobrojni srpski povratnici se više ne osjećaju lagodno u svom selu, a i novopridošli muslimani polako napuštaju Ošve. O odlasku  razmišlja i prvi čovjek zajednice Izet Hadžić.Selo Ošve smješteno je u živopisnom šumskom krajoliku na visoravni između Maglaja i Tešnja. Porušene kuće svjedoče o slabom povratku Srba u naselje.

Većina je imanja prodala muslimanima koje, zbog karakterističnog izgleda, ovdje nazivaju mudžahedinima.Jedna od prvih kuća na ulazu u selo pripada Blagoju Vidoviću. Zatičemo ga u komšijskom razgovoru s prvim čovjekom zajednice muslimana u Ošvama Izetom Hadžićem. Iako smo i ranije bili ovdje, u Blagojevo  dvorište, ovoga puta nismo dobrodošli. „Evo za deset dana, petnaest, bilo vas je preko 50“, kazao je Vidović.Neki mediji u RS-u su objavili da kroz selo patroliraju uniformisani ljudi, da se noću puca. Starina Blagoje, odgovarajući na naše pitanje o pucnjavi, veli  kako mu je novinara preko glave. „Samo se najedem graha, pa kad vam budem puco ja“, dodao je Vidović.

Medijsku hajku i stalnu policijsku pasku stanovnici Ošava, kažu, više ne mogu izdržati. „Dvije porodice, kada je počela ova kampanja na Ošve su odselile. I ima ih još. Vjerujte da sam i ja počeo razmišljati, ali ne znam kuda jer će me isto čekati“, rekao je  Izet Hadžić, predstavnik zajednice muslimana u Ošvama.

Brojne novinarske ekipe i zantiželjnike iz BiH i regiona, kao i našu ekipu,  članovi muslimanske zajednice  u Ošvama su primili i ugostili. Pitali su i snimili sve što su željeli ističe Hadžić. „Izet Hadžić, molim vas objavite ovo, više se neće pravdati za ono što urade drugi i ono što su uradili ljudi, a nije od Islama. Zašto?! Zašto se dolazi samo Izetu Hadžiću. Zašto se ne ode Kavazoviću, da li se ti ogradjujes od onogoa što rade muslimani“, kaže Hadžić.

Hadžić poriče da je učestvovao u upućivanju bh. državljana na ratišta u Siriji i Iraku. Borba protiv muslimana se ne može nazvati džihadom, kaže. Zastupa stav svjetskih islamskih učenjaka koji osudjuju ISIL zbog čega  je  od Islamske države dobio i prve prijetnje smrću.

„Ja ovo govorim ekskluzivno. Znači, ovo je prvi put. Nije nikad ovo rečeno i ja ću vam reći. SIPA i obavještajna služba imaju moj broj telefona. Kako može neko slati ljude u ISIL, neko koga nazivaju nevjernikom. Dobio sam nedavno, donio mi je jedan brat  na skipeu tekst  od jednog čovjeka kojeg poznajem. On je otišao tamo. Dobio sam da sam ja munafik i da sam ja onaj koji odvraća ljude od džihada. Ovo jasno govorim. Dakle ohalalili su moju krv. Je li tako? Dobio sam još jedan poziv u kojem se meni prijeti. Dobio sam poziv od čovjeka koji je tu. Ja sam dao ime i prezime. Policija to ima“, pojasnio Hadžić.

Većina stanovnika  sela su građevinski radnici na terenu. Članovi domaćinstva brinu o usjevima i stoci. Stranih donacija, kažu, nemaju niti su ih imali. U selu nema vozila sa bečkim i drugim stranim oznakama. Stanovici zajednice, kažu, žive skromno od svoga rada. „Tri hiljade maraka sam još uvijek dužan. Nešto se pozajmilo. Moja žena je nedavno prodala komad zemlje, pa smo vratili nešto dugova od toga. Ja sam posudio novac od svojih prijatelja da ovdje dodjem“, na kraju je dodao Hadžić.I malobrojni srpski povratnici i članovi muslimanske zajednice pozivaju policajce, novinare i znatiželjnike da dođu i vide ako su nešto propustili i konačno ih, kažu, puste da žive u miru.

(Kliker.info-FTV)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku