hamburger-icon

Kliker.info

Massachusetts Institute of Technology : Gavrilo Princip, Ivo Andrić i Emir Kusturica najpoznatiji Bosanci u svijetu

Massachusetts Institute of Technology : Gavrilo Princip, Ivo Andrić i Emir Kusturica najpoznatiji Bosanci u svijetu

04 Aprila
07:37 2014

Bosanci111Massachusetts Institute of Technology (MIT), jedan od najuglednijih univerziteta na svijetu, je sastavio listu 11.000 osoba koje su ostavile neizbrisiv trag u historiji mnogih zemalja u svijetu uključujući i zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije. Među poznatim ličnostima iz regije Balkana nalaze se osobe koje su igrale ili još uvijek igraju značajnu ulogu u politici, umjetnosti, sportu i drugim sferama života, javlja Anadolu Agency (AA). Naučnici s MIT-a su koristili dva kriterija za sastavljanje liste. Autor projekta “Pantheon” Cezar Hidalgo kao kriterij odabira ličnosti je koristio teritoriju na kojoj su rođeni i onda ih vezao za savremenu državu koja sada postoji na tom području. Drugi kriterij je bilo pojavljivanje ovih ličnosti na najmanje 25 svjetskih jezika na Wikipediji.

PRINCIP, ANDRIĆ, KUSTA, HARIS, JE L’ TO NAMA NEKO FALI?

Prema pomenutom istraživanju, najpoznatija ličnost u historiji Bosne i Hercegovine je Gavrilo Princip, atentator na austro-ugarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda, a koji je na ovoj listi okvalificiran kao ekstremista. Nakon njega slijedi pisac Ivo Andrić, dok je na trećem mjestu filmski režiser Emir Kusturica, koji se nalazi na listi BiH obzirom da je rođen u Sarajevu, a nakon njih još slijede Ante Pavelić, Goran Bregović, Alija Izetbegović, Mehmed-paša Sokolović, deveti je Haris Silajdžić, a na desetom mjestu je Boris Tadić, nekadašnji predsjednik Srbije, koji je rođen u Sarajevu.

Među osobama koje se rođene u BiH, a koje su ostavile najviše traga u historiji nalaze se još i Vojislav Šešelj, Branko Crvenkovski, Željko Komšić, a od sportista najviše mjesto na listi zauzimaju Hasan Salihamidžić, Edin Džeko, Darijo Srna, Marko Marin, Vedad Ibišević, Miralem Pjanic i Vedran Ćorluka. rema ovoj listi, najpoznatija ličnost u Hrvatskoj je rimski imperator Dioklecijan, rođen 244. godine, a slijede ga Nikola Tesla, sveti Jeronim i nekadašnji predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito, inače rođen 1892. u Kumrovcu, u hrvatskom Zagorju. Osim njih na listi se još nalaze i Franjo Tuđman, Stjepan Mesić, Ratko Mladić, Milan Kučan, Davor Šuker, Ivo Sanader, Ivo Josipović, ali i veliki broj sportista među kojima su najbolje pozicionirani Dražen Petrović, Siniša Mihajlović, Toni Kukoć, Goran Ivanišević, Slaven Bilić, Luka Modrić i Mario Mandžukić.

IZ SRBIJE NAJPOZNATIJI VLADARI

Najpoznatiji Srbijanci su mahom političari i vladari. Prvo na listi je Konstantin I rođen davne 272. godine, potom slijede Jovan, Konstantin II, Decius i Claudius II. Osim njih na listi se još nalaze Slobodan Milošević, koji je na 13. mjestu, a slijede još pisac Vuk Stefanović Karadžić, Vojislav Koštunica, Zoran Đinđić, Tomislav Nikolić, sportisti Dragan Stojković, Monika Seleš, Nemanja Vidić, ali i poznata lica sa muzičke scene Željko Joksimović i Marija Šerifović.

Među najpoznatijim Albancima su vladar iz 15. vijeka Skenderbeg, također vladar Flavius Valerius Severus rođen 250. godine, pa onda Anastasius I, dok se na četvrtom mjestu nalazi i Enver Hoxha, vrhovni vođa Albanije od kraja Drugog svjetskog rata do svoje smrti 1985. godine.Među poznatim ličnostima u Albaniji još se nalaze mahom političari Sali Berisha, Rexhep Meidani, Bamir Topi, Fatmir Sejdiu, Bujar Nishani, ali i glumica Masiela Lusha. Na listi najpoznatijih osoba MIT-a, sa Kosova se nalaze Constantius Chlorus, političar rođen 250. godine, kao i Lazar Srpski, aktuelni premijer Kosova Hashim Thaci, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga kao i fudbaler Bayern Munchena Xherdan Shaqiri.

– Radovan Karadžić među najpoznatijim Crnogorcima –

Prema zanimljivoj listi MIT-a, od ličnosti iz Crne Gore najpoznatiji su vladari Stefan Nemanja, Aleksandar I od Jugoslavije, Nikola I od Crne Gore, ali i političari Radovan Karadžić i Milovan Đilas. Osim njih na toj listi se još nalaze sportisti i fudbaleri Dejan Savićević, Predrag Mijatović, Mirko Vučinić i Stevan Jovetić. U Makedoniji su najviše traga u historiji čovječanstva ostavili vladar iz 5. vijeka Justinian I, Majka Teresa, Kiro Gligorov, Boris Trajkovski, a na listi su još Gjorgje Ivanov, preminuli pjevač Toše Proeski i fudbaler talijanskog Napolija Goran Pandev. Inače, od ostalih zemalja u svijetu, iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) najpoznatije osobe koje su ostavile najviše traga u historiji čovječanstva su Martin Luther King Jr, Elvis Presley i Walt Disney.

Iz Rusije su najpoznatiji Immanuel Kant i Vladimir Lenin, iz Turske je među najpoznatijima Sulejman Veličanstveni, iz Slovenije filozof Slavoj Žižek ali i Željko Ražnatović, srpski kriminalac, državni agent i vođa paravojne postrojbe “Srpska dobrovoljačka garda”. Iz Italije su to Leonardo Da Vinci i Julius Cezar, iz Njemačke Albert Einstein, Francuske Napoleon Bonaparta, Kine Confucius, dok su iz Brazila najpoznatije ličnosti Pele i pisac svjetskog glasa Paulo Coelho. Prema istoj listi, najviše traga u ljudskoj historiji su ostavili Aristotel, Platon, Isus Hrist, Sokrat, Aleksandar Veliki, Leonardo Da Vinci, Confucius, Julius Caesar i Homer. Osim njih, u ljudsku povijest svoje ime su upisali i poslanik Muhammed, britanski pisac William Shakespeare i poznati moreplovac Christopher Columbus ali i nacistički vođa Adolf Hitler. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku