hamburger-icon

Kliker.info

Masovno trovanje hranom u sarajevskim vrtićima : Primljeno više od 80 mališana, 27 zadržano na klinici !

Masovno trovanje hranom u sarajevskim vrtićima : Primljeno više od 80 mališana, 27 zadržano na klinici !

23 Aprila
14:58 2015

trovanje321U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu primljeno je više od 80 mališana, a 27 je hospitalizirano, rekla je šefica klinike Nada Koluder za N1.Djeca su primljena sa simptomima dehidracije i malaksalosti, a iako još nije potvrđeno, pretpostavlja se da su djeca otrovana hranom, a uzrok bi mogla biti salmonela.Analize hrane su u toku, a tačan uzrok će pokazati nalazi. Djeca su jučer konzumirala makarone s pavlakom i jajima.

Inspektori su obišli kuhinju JU Djeca Sarajeva, uzeli su nalaze te se očekuju rezultati analize. A doktorski nalazi koji će pokazati zašto su djeca hospitalizovana, bit će gotovi tek za 48 sati. Trenutno stanje hospitalizovane djece je zadovoljavajuće jer se većina mališana od dehidracije tokom noći oporavila. Pretpostavljamo, ali još uvijek ne možemo potvrditi, da je uzrok salmonela, jer klinička slika upućuje na bakterijsku alimentarnu infekciju“, obrazložila je šefica klinike Nada Koluder.

Kako je istakla direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović-Halilović jučer su, nakon pojave povećane temperature, povraćanja i dijareje kod djece u pojedinim vrtićima, to odmah prijavili Sanitarnoj inspekciji koja je izašla na teren i pregledala te vrtiće i konstatirala da hrana koju su djeca konzumirala, a koja se priprema u centralnoj kuhinji je po deklaracijama tehnički ispravna.

U pitanju su djeca iz vrtića Mašnica, Skenderija i Lastavica te jedno dijete iz vrtića Leptirić. Jutros imam informaciju da u drugim vrtićima nije zabilježen izostanak djece. Radi se o vrtićima s područja općina Stari Grad, Centar i Novi Grad”, navela je direktorica.

Hospitaliziranu djecu jutros su posjetili premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri obrazovanja, nauke i mladih, zdravstva te kulture i sporta Elvir Kazović, Emira Tanović-Mikulec i Samer Rešidat. Mališane je posjetila i direktorica JU “Djeca Sarajeva” Mirjana Jovanović-Halilović.Prema riječima ministrice zdravstva Tanović-Mikulec niko od djece nije životno ugrožen, a čeka se i zvanična potvrda stvarnog uzročnika masovna trovanja.„Trenutno su angažirani uposlenici Sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo koji su uzeli uzorke te čekamo rezultate provedenih analiza koje će pokazati da li se radi o salmoneli ili nekom drugom uzročniku infekcije“, pojasnila je ministrica Tanović-Mikulec.

Nije potvrđeno da li se radi o trovanju

Do ovog momenta ne raspolažemo nijednim zvaničnim podatkom potvrđenim od zdravstvenih i sanitarnih institucija, osim informacija koje su objavljene u sredstvima informiranja, saopštili su danas iz Javne ustanove “Djeca Sarajeva” u vezi s upitima o informacijama u vezi s okolnostima hospitalizacije djece na Infektivnoj klinici, a koja pohađaju JU “Djeca Sarajeva.”

Timovi sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo obišli su Centralnu kuhinju u vrtićima “Dječiji grad” i “Skenderija”. U toku današnjeg dana najavljeni su ponovni uvidi sanitarne inspekcije u Centralnoj kuhinji radi uzimanja uzoraka za mikrobiološku analizu, briseva radnih površina i opreme za transport hrane,javlja Fena).

Kako je potvrđeno od Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (KS) prvi rezultati uzoraka hrane konzumiranih u prethodna dva dana uzetih na obradu i analizu mogu se očekivati tek u toku današnjeg dana.”Na temelju informacija iz svih vrtića samo u pojedinim objektima smanjen je broj prisutne djece, a iznimno mali broj djece boravi u vrtićima ‘Skenderija’ i ‘Lastavica’ i ‘Masnica”’, kažu u JU Djeca Sarajeva”.   (Kliker.info-N1-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku