hamburger-icon

Kliker.info

Maša Pravdić: Bosanska nada iz Palm Deserta

Maša Pravdić: Bosanska nada iz Palm Deserta

16 Aprila
20:56 2007

Maša Pravdić mlada djevojka Bosanskog porijekla još je jedan dokaz da je naša zemlja izvor velikih sportskih talenata. Naime ova petnaestogodišnja djevojka stekla je crni pojas u karateu u svojoj 15 godini u Palm Desertu gdje je njena porodica trenutno nastanjena, a u SAD-u slovi za veliku nadu karatea. Ispit za crni pojas Maša je polagala pred komisijom sastavljenom od Sensei (ucitelja) visokog ranga crnog pojasa. Nakon više od tri sata koliko je ispit trajao, osvojila je crni pojas. Svečana ceremonija dodjele crnog pojasa bila je organizovana u Palm Desert-u u prisustvu velikog broja prijatelja i rodbine te ćlanova karate kluba.


Na saveznom takmičenju karate klubova iz cijele Amerike, održanom u Las Vegasu 2006 godine, Maša je osvojila dva prva mjesta u svojoj kategoriji tj. karate takmičenju i u borbama. Također je učestvovala na još nekoliko Kaliforniskih takmičenja gdje se uvijek plasirala među prva tri mjesta

-Treniram u prosjeku 5 puta sedmično po dva do tri sata. U sklopu kluba imamo i posebnu grupu “Demo Team”. Ovaj tim je često gost na sportskim i kulturnim okupljanjima, gdje nastupa sa demonstaracijama karate vještina, kao sto su kate, simulirane borbe, razbijanje dasaka itd. Trenutno vodim treninge ovog Demo Team-a., kazala je Maša

U svojim nastupima, Masa je do sada razbila preko 10 dasaka debljine oko 2.5 cm. Razbija ih nogom, laktom ili sakom.

Sada Masa završava prvu godinu srednje škole (Palm Desert High School) i sto je najvažnije ovo intenzivno treniranje nije utjecalo na njene školske uspjehe. Ima prosjek 4.0 od mogucih 4.0. U skoli je u posebnom programu GATE -Gifted and Talented Kids (Nadarena i talentovana djeca) a nedavno je objavljeno da je od 600 ucenika u njenoj generaciji, po uspjehu Masa na drugom mjestu.


Masa Pravdic je rođena u ratnoj 1992 godinu u Budimpesti, gdje se ova porodica našla nakon agresije na BiH. Nakon tri godine boravka u Mađarskoj Vlado i Sanja Pravdić su sa trogodišnjom Mašom preselili u Kaliforniju.

-Iako je amerikanka i po načinu zivota, Masa je nevjerovatno vezana za BiH. Svako ljeto provodimo skoro tri mjeseca na prostorima bivse Jugoslavije, najvise u Mostaru koji je moj grad i Sarajevu odakle je njen otac Vlado, kazala je Sanja Mašina majka.

Maša sa ponosom dodaje kako ima dvije domovine BiH i Ameriku.

 Samir Đuderija (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku