hamburger-icon

Kliker.info

Lukač: U akciji ‘Ruben’ uhapšeno 30 osoba, 11 će biti predato Tužilaštvu

Lukač: U akciji ‘Ruben’ uhapšeno 30 osoba, 11 će biti predato Tužilaštvu

07 Maja
13:09 2015

Lukac2Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Dragan Lukač izjavio je da je u akciji “Ruben” uhapšeno 30 osoba iz više gradova u RS-u i nad njima je u toku krimobrada, dok će danas 11 osoba biti predato Specijalnom tužilaštvu RS-a na procesuiranje.

Akciju kodnog naziva “Ruben” proveli su jučer policijski službenici Uprave MUPRS-a za borbu protiv terorizma i ekstremizma, pod nazorom Specijalnog tužilaštva RS-a, izvršivši pretres na 32 lokacije kod osoba za koje postoji osnovana sumnja da nabavljaju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i drugu vojnu opremu a radi izvođenja terorističkih akata na institucije RS-a i predstavnike tih institucija.

Lukač je naveo da su pretresi izvršeni na osnovu prikupljenih operativnih saznanja da se na tim lokacijama nalaze osobe koje posjeduju oružje, dovode u vezu s radikalnim pokretima, te koja su se nalazila ili se još nalaze na sirijskom ratištu i koja vrše vrbovanja bh. građana za odlazak na strana ratišta.

Tvrdi da nema razloga za bilo kakvo uznemirivanje građana u RS-u, odbacivši tvrdnje poslanika SDA u parlamentu BiH Sadika Ahmetovića da policija RS-a privodi Bošnjake u RS-u.

-Ovo nije bilo selektivno, već neselektivno hapšenje – ustvrdio je Lukač navodeći da će sve privedene osobe, za koje se utvrdi da nema osnova sumnje da su umiješane u spomenute radnje, biti danas puštene na slobodu.

-Svi građani bilo koje nacionalnosti nemaju razloga za uznemirenost – naveo je i dodao da policija mora vršiti provjere svih informacija o mogućim ekstremističkim grupama ili terorističkim napadima.

-Ne treba niko da se miješa u rad policije, a mi ćemo objaviti sve što se dešavalo – ustvrdio je ministar unutrašnjih poslova RS-a navodeći da svi koji hoće da mirno žive u RS-u, imat će podršku policije, a oni koji pokušaju da ugroze druge građane, bit će sankcionirani.

-Moraju da znaju svi koji imaju radikalne ekstremističke namjere da će im policija ‘biti za vratom’ 24 sata, da ćemo pratiti, slušati… – ustvrdio je Lukač na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Lukač kaže da je uputio poziv drugim sigurnosnim agencijama u BiH da bi se naradne sedmice održao sastanak u Banjoj Luci o pitanjima terorizma i osobama koje pokazuju ekstremističko ponašanje u BiH, a predložit će saradnju MUPRS-a sa svim drugim policijskim službama.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku