hamburger-icon

Kliker.info

Loto vrti : Petica ujedinjuje zemlje bivše Jugoslavije

Loto vrti : Petica ujedinjuje zemlje bivše Jugoslavije

29 Jula
18:01 2010

Dvadesetak godina od raspada bivše Jugoslavije stara država mogla bi ponovo da bude ujedinjena na temeljima snova građana nekadašnjih jugoslovenskih republika o milionskom dobitku na lutriji. Nekoliko godina stara inicijativa o formiranju zajedničkog lotoa na prostoru bivše Jugoslavije do polovine naredne godine mogla bi konačno zaživjeti, a igrači najpopularnije igre na sreću dobiti šansu za mnogo veći dobitak od sadašnjih premija. Direktori lutrija u svim državama na prostoru bivše Jugoslavije dogovorili su u Sarajevu gotovo sve detalje neophodne za formiranje regionalnog lotoa, koji bi mogao postati pandan poznatom "Euro Millionsu". S obzirom na to, naredni korak je pribavljanje odobrenja regulatora svake od zemalja u kojoj će novi loto zaživjeti.U potragu za magičnom "peticom" i ostvarenje sna krenuli bi igrači od Vardara do Triglava, što bi stvorilo jedno od većih tržišta sa više od 20 miliona potencijalnih igrača. Početni džek-pot zajedničkog lotoa bi, prema trenutnim projekcijama, iznosio dva miliona evra, a premija bi rasla iz kola u kolo do konačnog izvlačenja dobitne kombinacije. Konceptom nove igre predviđeno je da nekadašnju "sedmicu" zamijeni "petica", a dobitne kuglice bile bi izvučene iz bubnja sa 50 loptica. Predviđeno je, takođe, da dodatni izbor brojeva bude od jedan do 12. Dogovoreno je da osnovna valuta regionalnog lotoa bude evro, dok bi dobici bili isplaćivani u valuti zemlje iz koje dolazi dobitnik. Cijena loza i vrijednost potencijalnih dobitaka bila bi jedinstvena u svim zemljama regije.U regionalnim lutrijama ističu da je vjerovatnoća izvlačenja glavnog dobitka svakih osam kola pod pretpostavkom da iznos džek-pota bude prikupljen tokom tri kola, odnosno za vrijeme tri sedmice.

 Kao važnu karakteristiku nove igre navode i veliki broj nižih dobitaka. Predviđeno je da najniži dobici budu fiksni, tako da bi igrači sa dva pogođena broja dobili evro, a sa tri pogotka pet evra."Na ovaj način željeli smo da novi loto ne bude isti kao neki od već postojećih u zemljama regiona u kojima se izvlači ‘sedmica'", kaže Edhem Pašukan, generalni direktor "Lutrije BiH".Loto koji smo imali za vrijeme postojanja Jugoslavije, ističe Pašukan, oprobani je recept uspjeha zbog čega su svi na tom prostoru objeručke prihvatili ideju o uspostavljanju zajedničke lutrije."Glavne prednosti zajedničkog lotoa su mnogo veći broj potencijalnih igrača i veliki džek-pot", ističe Pašukan.Siniša Dojčinović, direktor "Lutrije RS", smatra da bi od stvaranja regionalnog lotoa, koje sa sobom nosi ukrupnjavanje tržišta i podizanje džek-pota, najveći benefit imale manje članice, kao što je slučaj sa RS."Mi imamo pozitivna iskustva u zajedničkom lotou sa ‘Lutrijom Srbije’, koja nam je donijela veliku korist", izjavio je Dojčinović.U "Hrvatskoj lutriji" kažu da je pred učesnicima zajedničkog poduhvata još mnogo posla, prije svega, u pribavljanju dozvole i prikupljanju novca u fond za glavni dobitak.Put od ideje do realizacije tako velikog projekta nije ni lak ni brz. Svaki od priređivača mora osigurati suglasnost na ugovor o međusobnoj saradnji i pravila igre od strane nadležnog regulatora", ističu u "Hrvatskoj lutriji".Inicijativa za osnivanje zajedničkog lotoa na prostoru bivše Jugoslavije rođena je 2001. godine, a pokrenule su je "Lutrija Slovenije" i "Lutrija BiH". Prvi konkretan korak bilo je osnivanje Asocijacije lutrijskih organizacija jugoistočne Evrope čije su članice lutrije svih republika bivše Jugoslavije. Ukoliko regionalni loto zaživi, članstvo u asocijaciji moglo bi biti ponuđeno još nekim zemljama iz okruženja.

Regionalni loto

  • 20 miliona potencijalnih igrača
  • 2 miliona evra početni džek-pot
  • 5 brojeva biće birano od 50 loptica u bubnju
  • Regionalne lutrije sve bliže pokretanju zajedničkog lotoa

Regionalni loto ne ugrožava nacionalne lutrije

Prema dogovoru članica Asocijacije lutrijskih organizacija jugoistočne Evrope, regionalni loto neće ugroziti integritet nacionalnih lutrija koje će u potpunosti zadržati svoje igre na sreću.Primjer za to je poznata evropske lutrija "Euro Millions", koja obuhvata Austriju, Veliku Britaniju, Belgiju, Francusku, Irsku, Luksemburg, Portugal, Španiju i Švajcarsku. Ova igra u potpunosti je opravdala udruživanje lutrijskih tržišta i postala jedna od najpopularnijih u Evropi. Najveći dobitak u "Euro Millionsu" otišao je u ruke jedne Špankinje, koja je 8. maja prošle godine osvojila nevjerovatnih 126,2 miliona evra. (Kliker.info-Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku