hamburger-icon

Kliker.info

Logoraši: Mirko Vračević je bio dio lanca zla

Logoraši: Mirko Vračević je bio dio lanca zla

21 Decembra
04:09 2006

Hapšenje stražara logora Vojno kod Mostara Mirka Vračevića, osumnjičenog da je počinio zločine protiv čovječnosti na bošnjačkim stanovništvom u spomenutom  logoru smrti, dočekano je u Hercegovini kao novi tračak nade da je pravda, ipak, dostižna. Podsjetimo, po nalogu Tužilaštva  BiH, Vračevića su u utorak ujutro uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu. 

– Istražni organi su proveli široku istragu i prikupili su veliki broj nespornih dokaze  i izjava svjedoka da je Vračević učestvovao u ubijanjima i zlostavljanju žena i djece u  logoru Vojno tokom 1993. godine. On je bio dio lanca zla koji je u ovom  logoru sijao smrt, patnju i strah. Njegovo hapšenje je konačna nada će svi oni koji su bili odgovorni za naše patnje konačno završiti u zatvoru – rekla nam je Saja Ćorić, žrtva višemjesečnih mučenja u logoru Vojno.  Kako kaže Ćorić, kroz logor Vojno prošlo je kroz 800 osoba. Od tog broja, njih oko 30 je u spomenutom logoru izgubilo svoje živote. Logor Vojno je specifičan jer je u njemu bilo zatočeno i na razne  načine mučeno  i oko 80-tero žena i djece. Veliku ulogu u činjenu zlodjela uzeli su stražari logora Vojno poput Vračevića. 

– Zločini u logoru Vojno su bili toliko monstruozni da su čak i živi ljudi zakopavani, a na desetine žela je seksualno zlostavljano u Vojnom  – kaže Ćorić, koja se nada da će hapšenjem novih ratnih zločinaca istina o zločinima u logoru Vojno napokon doći do javnosti. Predsjednik Udruženja logoraša Mostar Idriz Merzić kaže da je logor "Vojno" bilo mjesto strave i užasa. 
– Neopisive su patnje koje su bošnjački civili doživjeli u tom logoru. Tamo su se desili neopisivi zločini. Veliku težinu predstavlja činjenica da su tamo bili zatočeni i patili žene i djeca. Uhapšeni je bio dio niza izvršitelja tih zlodjel – rekao je Merzić
 

(Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku