hamburger-icon

Kliker.info

Ljubljansko “DELO” : Pogubno za Evropu ako na islamski ekstremizam odgovori poput SAD-a

Ljubljansko “DELO” : Pogubno za Evropu ako na islamski ekstremizam odgovori poput SAD-a

10 Januara
16:23 2015

Paris71Na napade islamskih ekstremista Evropa ne smije reagirati onako kako su na teroristički napad u New Yorku 2011. odgovorile Sjedinjene Američke Države, gdje su dominantna sila nakon toga postali “desničarski populisti” koje je obuzela “patriotska opsjednutost”, navodi u subotu u komentaru ljubljansko “Delo” povodom akcije džihadista u Parizu.

“Evropa se prvenstveno svojom krivicom, a ne zbog napada na minijaturno uredništvo pariškog satiričkog tjednika, preko noći našla na vrlo opasnoj prijelomnici”, navodi vodeći slovenski dnevnik, te dodaje da su reakcije na pariški događaj razumljive, ali da je multikulturalnost za Evropu jednako važna kao i sloboda izražavanja.

“Nema Evrope bez multikulturalnosti i slobodnog protoka ljudi. Zato je nakon prvotnog šoka od velike važnosti spriječiti da se sve ne razvije u domoljubnu opsjednutost, kako se to dogodilo u SAD-u. Treba spriječiti da na valu terorizma uzjašu desničarski populisti koji samo čekaju svoju priliku”, navodi list.

Dodaje da oštricu kritike treba uputiti prema nekim pogrešnim reakcijama vodećih europskih političara u vezi ekonomske krize, imigracijske politike i suživota različitih kultura.

“Ako se Evropa na ovo odazove na američki način, to će biti kraj Evrope koja će preuzeti mentalitet američkog pokreta desničarskih ‘čajanki'”, navodi slovenski list.“Paradoks je da desničarski populizam koji se razvio i etablirao u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, što se ogleda u usponu stranaka i pokreta kao što su UKIP, Nacionalna fronta i njemačka antiislamska Pegida, raste u tri najveće i još uvijek najbogatije članice EU-a, a ne na osiromašenom jugu Evrope, gdje postoji mnogo više razloga za nezadovoljstvo diktatorskim Bruxellesom”, navodi “Delo”.

List razloge za porast trendova u tim zemljama protiv imigranata i multikulturalnosti vidi u nekim postupcima i izjavama vodećih političara u tim zemljama u vezi multikulturalnosti, islamskog radikalizma, ali i sudjelovanjem tih zemalja u međunarodnim operacijama protiv islamista u Africi i na Bliskom istoku. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku