hamburger-icon

Kliker.info

Ljubinje: Vlasti mladencima daju 500 KM kao vjenčani poklon

Ljubinje: Vlasti mladencima daju 500 KM kao vjenčani poklon

17 Februara
18:48 2007

U nastojanju da suzbije sve češće odseljavanje stanovništva, te prijeteću «bijelu kugu», načelnik općine Ljubinje Vesko Budinčić dosjetio se niza «stimulativnih mjera», po kojem je ovaj gradić postao jedinstven u BiH. Svakako najinteresantnija je odluka prema kojoj se svaki mladi bračni par koji se odluči vjenčati  u Ljubinju nagrađuje sa po 500 KM! Ova odluka izazvala je veliku pažnju u Hercegovini i za sada bilježi pozitivne efekte.  – U našem gradu je mnogo neoženjenih starijih momaka. Recimo i meni je prošlo  50, a nisam se uspio oženiti. No,  ima ih i puno mlađi koji to nisu uradili. Dobar dio njih se pravda teškom materijalnom situacijom. Posla nema, a i oni koji rade imaju veoma mala primanja.  Zbog toga je načelnik došao na ideju da iz općinskog budžeta izdvaja po 500 KM za svako vjenčanje koje se  mladencima kao poklon prilikom službenog vjenčanja. – kaže za «Avaz»  općinski službenik za informiranje Slavoljub Mihić, ističući da sredstva namijenjena mladencima nisu velika, ali da predstavlja spremnost društva da im pomogne. Općinske vlasti su ovu odluku dopunile, pa će u buduće mladi bračni parovi u Ljubinju, koji dokažu da pola godine prije sklapanja braka nisu bili zaposleni i nisu imali nikakvih prihoda, imati pravo da, pored 500 KM za vjenčanje, budu nagrađeni i sa još 1000 KM pomoći. Također, ukoliko isti mladi bračni par tokom pola godine braka ne uspije naći zaposlenje, imat će pravo na još do 2000 KM iz budžeta! – Ova sredstva su namijenjena tome da se brak mladih održi na početku, da ih društvo ohrabri, a poslije neka se snalaze. Život svakome donese neku priliku. Naknade od 1000, odnosno još 2000 KM za bračne parove još nikome nismo uručili, ali postoje izgledi da bi ju mogli dobiti studenti koji se uskoro planiraju uzeti – kaže Mihić. U Ljubinju su posebno «na cijeni» novorođena djeca. Štaviše,  općinske vlasti su izradile poseban cjenovnik za djecu! – Za prvo dijete nagrada iz budžeta je 150 KM, drugo 300 KM, treće 700, a četvrto i peto po hiljadu KM. No, nagrada za peto dijete još nije uručena. To je problem. Ali, imamo informacije da je beba na putu i da  bi uskoro mogla biti uručena i ta nagrada –  rekao je Mihić. On dodaje da i pored stimulativnih mjera broj beba nije veliki. Ove godine bilo ih je čak manje od 30, što je zabrinjavajuće.  Dodatne stimulacije će imati oni sa više od treće djece kroz stalni dječji doplatak iz budžeta općine, budući da zakoni u Republici Srpskoj ne predviđaju dječji doplata za više od troje djece.  

Faruk VELE 

I starci «u konkurenciji» 

Zanimljivo je da među kandidatima za nagradu načelnika Veska od 500 KM ima i više staraca  – Ima i staraca od 70 godina koji se nikada nisu oženili. Jedan od  njih i dalje tvrdi da  je «u konkurenciji» i da se «još nisu ugasile sve nade».  

Zemljaka u Srbiji koliko i u Ljubinju 

Mihić nam pojašnjava kako općinske vlasti na ovakve mjere prisiljene jer veliki broj stanovnika Ljubinja odlazi iz ovog kraja.   – Mi se sa hroničnim problemom odlaska iz Ljubinja suočavamo već decenijama, a danas posebno. U malom mjestu nije lako napraviti održiv razvoj. Ljudi odlaze u veće centre.  Danas  po Vojvodini i Beogradu imamo zemljaka koliko i ovdje. Bojimo se da ovaj kraj ne izumre od «bijele kuge» i stalnih raseljavanja –  kaže Mihić. 

Ne strahuju od prevara

Naš sugovornik kaže kako općinske vlasti ne strahuju da bi mogli biti prevareni od onih koji bi mogli sklapati brakove samo da bi uzeli novac. Kaže da se to nije desilo do sada.  – Nije nam se desilo da se neko vjenča da bi dobio 500 KM, a onda rastavi. Ma, neće se niko oženiti samo radi 500 KM. To je, ipak, ozbiljno.   – rekao je Mihić.  

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku