hamburger-icon

Kliker.info

Ljubić: Ne prihvatamo mogućnost da se vlast u državi formira bez HDZ-a 1990

Ljubić: Ne prihvatamo mogućnost da se vlast u državi formira bez HDZ-a 1990

06 Decembra
04:40 2006
 

Naime, kako je "Dnevni avaz" jučer objavio, na susretu predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića i čelnika SDA Sulejmana Tihića dogovoreno je da se hrvatskim političkim strankama ponudi mogućnost da se vlast formira na način da na državnom nivou participira HDZBiH, a na federalnom i HDZ 1990.

– Imali smo susret sa ovlaštenim pregovaračkim timom Stranke za BiH. Beriz Belkić i Safet Halilović su nas informirali i o dijelovima razgovora koje je Silajdžić imao sa Tihićem. Međutim, kazali su nam da opcija o tome gdje će koji HDZ biti u vlasti nije čvrst stranački dogovor SDA i Stranke za BiH. No, svejedno, čak i da jeste to čvrst stranački dogovor, mi smo njima prenijeli da je to apsolutno neprihvatljivo za nas – kaže Ljubić za naš list.
Po njemu, jedina mogućnost za formiranje vlasti ostaje "stari dogovor koji je u dva navrata potvrđen".
– Radi se o dogovoru da – ukoliko hrvatske opcije ne uspiju naći obostrano prihvatljivo rješenje – u vlast ulazi ona stranka koja ima više mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH. A, zna se, HDZ 1990 ima, odnosno, imat će više mjesta od HDZBiH – zaključuje Ljubić.
Na naše pitanje da li ima novina na relaciji "dva HDZ-a" u smislu postizanja dogovora, on kaže "da se ništa novoga nije dogodilo".

 

 

 

– Sad svi sve znamo. Ostaje nam da kroz nastavak razgovora pokušamo doći do rješenja. Nadam se da će razgovori biti nastavljeni ovih dana, a sigurno će ih biti i u Briselu u četvrtak, gdje će se naći – nekim drugim razlogom, ali je to nebitno – svi akteri razgovora o formiranju vlasti – otkriva Božo Ljubić.
Jučerašnjim razgovorima prisustvovao je i Martin Raguž kao član tima HDZ 1990.

 

 

 
 

– Susret sa čelništvom HDZ 1990 treba posmatrati tek kao jedan od razgovora u cilju uspostave vlasti. Jasno je da svi moramo biti spremni na kompromise. Stranka za BiH je ta koja, siguran sam, od kompromisa ne bježi. Uz to, svi moramo znati da ne možemo dobiti sve što želimo. Pokušavamo naći rješenja. Ona se bez konstantnih razgovora sigurno neće naći. I, važna je još jedna stvar: ne smije se ići na neprincipijelne stvari – izjavio je za "Dnevni avaz" Beriz Belkić, potpredsjednik Stranke za BiH i član stranačkog pregovaračkog tima za uspostavu postizbornih saveza.

(Avaz)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku