hamburger-icon

Kliker.info

Ljubić: Nama pripada mjesto predsjednika F BiH

Ljubić: Nama pripada mjesto predsjednika F BiH

11 Januara
04:41 2007

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990  Božo Ljubić očekuje da će u preraspodjeli funkcija u novoj vlasti Federacije BiH stranka na čijem je čelu dobiti poziciju predsjednika većeg bh. entiteta i tri ministarska mjesta u Vladi F BiH.  Pored toga, kako je Ljubić kazao na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru,  HDZ 1990 u  novom sazivu Vijeća ministara  očekuje i dvije dužnosti zamjenika ministra s mogućnošću prvenstva biranja, te čelno mjesto u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Također,  Ljubić je istaknuo da njegova stranka očekuje i poziciju premijera Hercegovačko neretvanskog kantona.  

Komentirajući stav HDZ BiH  da bi predsjednik F BiH i dalje trebao biti kadar iz njihove stranke Ljubić je rekao kako na temelju izbornih rezultata navedene pozicije pripadaju HDZ1990.  – Mi nećemo dopustiti da bilo ko diskreditira volju birača i naroda koji su iskazali povjerenje našoj stranci. Stoga za svoju stranku tražimo spomenute funkcije. Naglašavam da nećemo nikome ništa ustupati, niti očekujemo ikakve ustupke. Obzirom da smo mi nositelji većine izravnih mandata u Domu naroda, pripada na mjesto predsjednika F BiH  – rekao je Ljubić.   Ljubić je jučer pozvao predstavnike hrvatske kaoalicije koju predvodi HDZ-a BiH, unatoč činjenici što, kako je kazao, Dragan Čović i njegovi suradnici ostaju isključivi i negiraju realnost izbornih rezultata i jasno iskazanu volju hrvatskog naroda».  

– I dalje smo otvoreni za suradnju koja je moguća na načelima naše stranke koja zastupamo od početka, a to su ravnopravnost i suverenost hrvatskog naroda u funkcionalnoj BiH te europske vrijednosti i standardi koje utjelovljuju suvremene europske pučke stranke’ – rekao je Ljubić.  Lider HDZ 1990 se založio da  osiguranje demokratskih standarda, slobode i pune jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH kroz nova ustavna rješenja koja će osigurati modernu i funkcionalnu BiH.   Na pitanje kako komentira poziv predsjednika HDZ-a Hrvatske i hrvatskog premijera Ive Sanadera na ujediljenje dva HDZ-a «podijeljena zbog osobnih taština», Ljubić je rekao da je to dio "kontinuiranog zauzimanja vodstva HDZ-a Hrvatske na jačanju cjelokupne pozicije hrvatskog naroda u BiH". Ljubić je istakao da objedinjavanje HDZ 1990. i HDZ BiH nije preduvjet za suradnju dvije stranke, ali ono nije ni isključeno. 

– Objedinjavanje je moguće na načelima koja zastupa HDZ 1990, a to su očuvanje suverenosti i ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. To su načela i HDZ-a Republike Hrvatske, ali Evropske pučke stranke. Čović je odstupio od tih načela – rekao je Ljubić.  Zamjenik predsjednika HDZ1990. Martin Raguž negirao je tvrdnje iz HDZ BiH da im je ta stranka praktično ustupila mjesto budućeg državnog ministra prometa i komunikacija. Ljubić je rekao kako je HDZ1990 potpisnik Sporazuma parlamentarne većine i da je na osnovu toga ova stranka dobila ministarstvo prometa, transporta i veza. – Tvrdnje iz HDZ BiH su čista manipulacija, jer to je ministarstvo nama pripalo na temelju izbornih rezultata.  Podsjećam kako se radi o najvažnije ministarstvu jer je na nama da realiziramo projekt stoljeća, a to je autoput na koridoru Vc. Dakle mi smo partneri u parlamentarnoj većini i nama nitko nije ništa ustupio – zaključio je Raguž.

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku