hamburger-icon

Kliker.info

Lista za BiH : Adnan Terzić pristao da bude izvršilac radova

Lista za BiH : Adnan Terzić pristao da bude izvršilac radova

18 Septembra
04:40 2009

U sarajevskom vaninstutucionalnom centru moći, čiji se sastanci održavaju u privatnim u vilama u Dobroševićima, na Mojmilu i Poljinama, uveliko se radi na formiranju nove političke stranke, međutim,  prije dva dana zaključeno je da se odigra drugačiji potez i da se umjesto partije formira „lista za BiH".

Zaštita samih sebe                                         Kako saznajemo, u pitanju je stvaranje koalicije u okviru koje treba da bude nekoliko manjih stranaka, a podrška je već stigla od reisa Mustafe Cerića koji preko džamija treba da uradi najveći dio posla. Izvori našeg lista kažu da su zapravo reis i Fahrudin Radončić, vlasnik „Avaza" zagovornici cijelog projekta, a na raspolaganje su im se stavili i  pomoć im daju i Muhamed Filipović, Selver Oruč, Nihad Imamović, Edin Arslanagić, Mustafa Bećirović i još nekolicina ljudi kojima je glavni cilj, baš kao i Radončiću, da uđu u politiku, zauzmu položaje federalnih poslanika i time sebi obezbijede imunitet od pravosudnog procesuiranja, za svaki slučaj. Navodno, u sve su uključeni i Munib Jusufović, Aida Čikić, Nermin Pećanac, neki članovi SDU-a, stranke A-SDA, BPS-a Sefera Halilovića… Već je dogovoreno da svaki njihov javni istup bude isključivo temeljen na priči da su oni stub i kičma Bošnjaka i bošnjaštva i da su „ne baš daraga srca pristali na politički angažman samo da bi pomogli ugroženim Bošnjacima". 

Unošenje haosa                  U sklopu priprema za izlazak te grupe na političku scenu, po mnogim procjenama je i najava održavanja  „bošnjačkog sabora" koji je prvo bio zakazan za kraj septembra, a prije nekoliko dana termin je pomjeren jer je došlo da nekih „unutrašnjih i personalnih razmimoilaženja". Radončić je svoj „Dnevni avaz" već stavio na raspolaganje pa tekstovima koje objavljuje, situaciju u Federaciji BiH prikazuje haotičnom. Pri tome se javnost pokušava ubijediti da je stanje u Republici Srpskoj kudikamo bolje, a Milorad Dodik se u „Avazu" najdirektnije amnestira i njegove šovinističke i zločinačke izjave minimiziraju, skrivaju i zataškavaju, nije teško dokučiti zašto. Navodno, Dodik je preko svojih teklića poručio Radončiću da je spreman i finansirati njegov politički projekat.  

Također se preko „Avaza" sada obrušavaju na bh. Hrvate, čak dotle da i osumnjičene za ratne zločine u selu Trusina kod Konjica nastoje proglasiti herojima i istragu protiv njih okarakterisati kao „masovni progon Bošnjaka". I to nije sve. Dobro obaviješteni izvori „Sana" kažu da je neformalni centar moći čiji je cilj da u potpunosti kontroliše finansijske tokove u FBiH i preuzme političke poluge vlasti, već pronašao izvršioca radova, zapravo  žrtveno janje – Adnana Terzića koji formalno treba da bude na čelu takozvane „liste za BiH". Njihova procjena da Terzić po svaku cijenu hoće da se vrati na političku scenu, pokazala se tačnom. Njegov je zadatak, pored ostalog, i da, ne birajući sredstva, prvenstveno diskredituje i SDP, zapravo Zlatka lagumdžiju i Željka Komšića, a „sa Sulejmanom Tihićem lako ćemo se dogovoriti pošto ga imamo u šaci". 

Izetbegović odbio ponudu Radončića                         Vlasnik „Avaza" Fahrudin Radončić naumio je da ovo  predizborno vrijeme unovči, pa je, kako se može čuti od njegovih bliskih saradnika, napravio plan da privatizira nekoliko jakih firmi u Federaciji BiH, naravno u saradnji sa nekolicinom tajkuna iz Srbije i Crne Gore koji su, ujedno i njegovi nalogodavci. Prema tim izvorima, svoj plan je izložio Bakiru Izetbegoviću, poslaniku Parlamenta BiH, očekujući od njega da vlastitim autoritetom stavi Agenciju za privatizaciju FBiH u Radončićevu službu. Pri tome  je Izetbegovića obavijestio da i on može postati član njegove ortačke grupe. Na Radončićevo iznenađenje i razočaranje, Bakir Izetbegović je tu ponudu glatko odbio i objasnio da nije adresa preko koje će se voditi prljavi poslovi.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku