hamburger-icon

Kliker.info

Licitiranje počelo : Plišek, Tošak, Mateus žele voditi bh. reprezentaciju

Licitiranje počelo : Plišek, Tošak, Mateus žele voditi bh. reprezentaciju

23 Oktobra
01:35 2007

Nijemac Lotar Mateus, Èeh Jirži Plišek i Velšanin Džon Tošak, kandidati za selektora bh. reprezentacije. Premda kod pojedinaca iz NSBiH postoji ogromno zanimanje, pa i želja da bh. reprezentaciju vodi stranac zvuènog imena, spomenute trenere, favorizuju pojedini lobiji i ljudi sa kojima su proteklih godina  saraðivali. Naime, Mateusu, igraèkoj legendi Bajerna i "Elfa" nije nepoznat balkanski mentalitet. Mateus je bio trener Partizana, žena mu je iz Srbije, a godinama je u Bajernu igrao sa Hasanom Salihamidžiæem. Dok je bio trener u beèkom Rapidu, kod Mateusa je igrao današnji bh. reprezentativac Darko Maletiæ. Mateus je jedno vrijeme bio selektor Maðarske.

Nijemac dovodi sponzore     – Mateus bi bio pun pogodan za našu reprezentaciju. Veliko je ime, a njegov bi dolazak podigao zanimanje inostranih sponzora. Ako ima i gram šanse, ja æu se boriti da doðe tako zvuèno ime – rekao nam je jedan visokopozionirani èelnik Saveza.Kako se sve èešæe spominje moguænost dolaska stranca, tako je otpoèela kampanja za odreðene kandidate. Svaka grupa, ili lobi ima svog favorita. Navodno, jako dobro kotira Èeh Jirži Plišek, koji je na Grbavici "neshvaæen", pa je njegova epizora na Grbavici, trajala nešto duže od vožnje našim prugama "od Sarajeva do Neuma". Plišekov trenerski uspon, kojeg odlikuju menadžerske sposobnosti, poèeo je nakon odlaska iz Želje. Imao je uspješne rezultate u Èeškoj, a kruna je bilo imemovanje za sportskog direktora slavne Sparte. Plišek je otkrio Edina Džeku, a ovaj trasirao put Avdiji, Merziæu, Ljevakoviæu…Plišek, pored trenerskog iskustva ima sve struène reference. Navodno i podršku nekih èlanova nogometner vlade.

Ko je Bosancima napunio džepove?   Džon Tošak, treæi je kandidat. Velšanina je i svojevremeno za selektora predlagao Bekim Dino Pašaliæ, ugledni bh. menadžer sa jakim vezama u španskom, turskom, portugalskom i italijanskom nogometu. Prijateljstvo Pašaliæa i Tošaka, datira još iz vremena kada su zajedno napravili "posao stoljeæa" za Fenerbahèe. Iz Turske je Pašaliæ transferirao Elvira Baljiæa u to vrijeme za rekordnih tridesetak miliona dolara. Bio je to rekordan transfer u Evropi u to vrijeme. Kojeg æe kasnije oboriti Anelka i Zidan. U Madridu su kratko ostali i Baljiæ i Tošak, ali je ostalo prijateljstvo i uspomena na dobro uraðeni posao izmeðu Velšanina i bosanskog menadžera. Inaèe, Tošak je prijatelj sa Mehom Kodrom, kojem je bio trener u Real Sosiedadu. Nekadašnji centarfov Velsa najbolje relacije ima sa Džemalom Hadžiabdiæem, bivšom "trojkom" Veleža, sa kojim je godinama igrao u Svonsiju. U to vrijeme igrao je u Ante Rajkoviæ.

Iskustvo sa Klementeom     Nije nemoguæe da na scenu "izroni" još neko strano ime. U NSBiH su svjesni da stranci imaju svoju cijenu, ali i èinjenice da Savez godinama premira pobjede nad San Marinom, Maltom, Estonijom, Luksemburgom, Lihtenštajnom, Farskim Ostrvima, a da niti jedan selektor nije osvojio, èak ni treæe mjesto. Oni oprezniji podsjeæaju loša iskustva sa strancima, kao u sluèaju Klementea i Srbije. No, svima je jasno da su Srbiji "podzemlje" vodi glavnu rijeè, zbog èega su iz fudbala otišli velièine poput Dragana Džajiæa, Dragana Stojkoviæa, a "nestao" je i Bato Bulatoviæ, dugogodišnji sekretar FSJ. I kod nas su, doduše, sumnjivi tipovi na glavnim pozicijama, ali je njihova "olakšavajuæa" okolnost što su "privatizirali" Savez i reprezentaciju. 

Domaæi kandidati      Osim stranaca kao i svaki put kada se biraju selektori, "vrata Saveza širom su otvorena" za Osima, Sušiæa, Halilhodžiæa, Bajeviæa, Ristiæa, Baždareviæa… Niko od njih neæe doæi dok je sadašnja bulumenta na vlasti. A, ni vladajuæoj garnituri ne odgovara da za selektora doðe neko struèan, iskusan, potkovan znanjem, još pun para i nepotkupljiv. Svoju su kandidaturu za selektora istaklli Ivan Kataliniæ, Husnija Arapoviæ, Šener Bajramoviæ, Vlatko Glavaš… Pitate se; jesmo li dotakli dno? Nažalost, još ne!     (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku