hamburger-icon

Kliker.info

Legende Veleža na promociji knjige “Rođeni za vječnost”

Legende Veleža na promociji knjige “Rođeni za vječnost”

01 Februara
06:28 2015

rodjeni7Legende Fudbalskog kluba Velež Vahid Halilhodžić, Enver Marić i Blaž Slišković večeras su u Mostaru prisustvovali promociji knjige eseja i tekstova poznatih javnih radnika, novinara i književnika pod nazivom “Rođeni za vječnost”.

Svoje istančane doživljaje Veleža, koji je bio svojevrsni sportski fenomen, opisali su univerzitetski profesori, sportski radnici, publicisti iz skoro svih dijelova bivše Jugoslavije. Početak obraćanja Vahida Halilhodžića na simboličan način je oslikao koliko je Velež značio u životu svih građana Mostara. Halilhodžić je prepun emocije dugo bio prekidan aplauzima, a na licu su mu se mogle vidjeti i suze.

“Ovom naslovu treba dodati još jednu riječ – Rođeni za vječnost i za budućnost. Velež i ono što sam u njemu doživio su moji najbolji dani u životu”, rekao je Halilhodžić.Prokomentirao je i činjenicu da nikada poslije rata u BiH nije otišao na stadion pod Bijelim Brijegom jer smatra da je na tom njemu mjesto i Veležu. Netom nakon rata učestvovao je u inicijativu da se Velež vrati na svoj stadion, ali svjestan koliko su političke tenzije jake polako se iz toga povukao.

“Ja još ne znam da li ću ikada više otići na taj stadion”, naglasio je Halilhodžić.Govoreći o ljubavi prema klubu, Halilhodžić je podvukao da se za Velež ne navija, već da se Velež voli  i obožava.
voli
“Velež ne može biti ni muslimanski, ni hrvatski, ni srpski. On je svih nas, svih građana Mostara i Hercegovine”, zaključio je Vaha praćen burnim aplauzima.S istom emocijom o Veležu je govorio i Enver Marić koji je prisutnim prenio pozdrave Džemala Hadžiabdića iz Londona.

“Ova knjiga je dokaz da se klub, kakav je Velež, ne može ugasiti silom i ukinuti nikakvim dekretima. Ovdje su tekstovi napisani kao izraz iskrene ljubavi”, poručio je Marić.Koliko se Velež cijeni i voli ne samo u Mostaru, ilustrativno je dočarao Blaž Slišković. Njegovi česti susreti sa sportskim radnicima i ljubiteljima sporta na prostoru bivše Jugoslavije uglavnom su ispunjeni pitanjima o Veležu.

“Bio sam u Zagrebu, u Sarajevu, u Beogradu i svi me pitaju za moju karijeru u Veležu. Niko ne pita za moju blistavu karijeru koju sam imao u Hajduku”, prisjetio se Slišković. Promotori knjige “Rođeni za vječnost” bili su Dragan Markovina, Enver Kazaz, Predrag Lucić, Roko Markovina, Jurica Pavičić, Zvonimir Nikolić, Kemal Mahić, trener i direktor Veleža Adis Čevra i Nedim Jusufbegović. Urednik izdanja Muamer Kodrić naglasio je kako je Velež jedan od rijetkih klubova čija historija nije autentično i do kraja ispisana, te da se u njoj mogu pronaći najbolji i najefikasniji filmski elementi.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku