hamburger-icon

Kliker.info

Lažni “marlboro” rasturan na području Srbije

Lažni “marlboro” rasturan na području Srbije

09 Septembra
16:37 2007

Nakon spektakularne akcije i otkrivanja velike količine krivotvorenih cigareta marke "marlboro" i tvornice za njihovu proizvodnju, službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i policije MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, nastavljaju istragu na razbijanju jednog od najvećih lanaca ilegalne proizvodnje i trgovine cigaretama u BiH, saznaje "Dnevni avaz".
Da će istraga biti proširena, potvrdio je za naš list i direktor UIO BiH Kemal Čaušević, koji je rekao da očekuju da će u daljnjoj istrazi otkriti još neke osobe koje su povezana sa ovim slučajem.
– Naši operativci nastavljaju istragu. Sigurno će biti obuhvaćena sva lica koja su učestvovala u nedozvoljenoj proizvodnji i prodaji cigareta. Akcija je provedena maksimalno uspješno. Ovim razbijanjem krijumčarskog lanca zadan je težak udarac duhanskoj mafiji – rekao je Čaušević.
Čaušević se nada da će Tužilaštvo BiH i Sud BiH procesuirati grupu koja je organizirala ove kriminalne aktivnosti.
Dosadašnja istraga pokazala je da su cigarete krivotvorene u Grudama najvjerovatnije krijumčarene i rasturane na području Srbije. Na to upućuje i činjenica da je pronađeno na hiljade markica Republike Srbije.
Kako saznajemo, uz Roberta Iličića (32) zvanog Robac, koji se smatra jednom od centralnih ličnosti ovog slučaja, te njegovog oca Gojka Iličića, s ovim slučajem povezuju se Tomislav Pandžić (34) zvani Tomo, koji je zajedno sa bratom Hrvojem, vlasnik hale u kojoj se nalazila ilegalna tvornica "marlbora".
Osumnjičen je i Mate Šimić zvani Dolkić, vlasnik autootpada u Cerovu Docu, gdje se nalazio zamaskirani kamion na kojem je bilo oko 306 paketa cigareta, odnosno više od 15.000 šteka ovih cigareta.  Robert Iličić i Tomislav Pandžić su u bjekstvu i pretpostavlja se da se kriju u Hrvatskoj. Tomislav Pandžić, kao i Robert Iličić, poznati je član hercegovačkog podzemlja. Dovodio se u vezu sa ilegalnom proizvodnjom konjaka i pića "jeger". On je ranije na Sudu BiH procesuiran zbog pranja novca.

F.VELE (Dnevni avaz)

 

Markice bile bačene u blato

Kako saznajemo, nakon što je pronađen kamion na kojem je bilo 306 paketa "marlbora", vrijednosti oko milion KM, vlasnik autootpada Mate Šimić rekao je istražiteljima da o tome ne zna ništa, iako je kod sebe imao ključ vozila. Pokušao je objasniti da je kamion dovezao "neki čovjek" koji je zatražio da mu promijeni ulje u motoru. Nakon insistiranja istražitelja, otkrio je da je kamion dovezao Tomislav Pandžić, ali tu izjavu nije htio službeno potpisati. Inače, tokom pretresa kuće Gojka Iličića u Ružićima kod Gruda pronađeno je oko 1.200 šteka "marlbora", te oko 10.000 krivotovrenih markica Republike Srbije. Osumnjičeni su pokušali markice ukloniti, ali su ih istražitelji pronašli u blatu!

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku