hamburger-icon

Kliker.info

Lana Pudar bez kalkulacija : Želim olimpijsko zlato u Parizu

Lana Pudar bez kalkulacija : Želim olimpijsko zlato u Parizu

29 Novembra
22:47 2023

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar je svjesna da olimpijska historija potencijalno poziva na Pariz 2024. i tinejdžerka ima za cilj pružiti dodatne dokaze o svom potencijalu na Evropskom prvenstvu u plivanju na kratkim stazama Otopeni 2023., koje će se održati od 5. do 10. decembra u Rumuniji.

Prošle godine, tada 16-godišnjakinja postala je prva bh. plivačica koja je osvojila titulu prvaka Evrope na dugim stazama pobjedom na 200 metara leptir u Rimu 2022. godine.

Ona sada ima za cilj da osvoji prvu olimpijsku medalju svoje nacije, u bilo kom sportu, na Igrama u Parizu sljedeće godine.

“Prva sam koja je osvojila evropske medalje i bila u svjetskom finalu, što mnogo znači za mene, ali i moju zemlju”, kaže Pudar za European Aquatics.

“Moj cilj je osvojiti olimpijsku medalju, zapravo zlatnu olimpijsku medalju sljedeće godine, jer smo čekali na tu medalju skoro 25 godina i bila bi tako velika i historijska!”.

Pudar je počela plivati sa pet godina i priznaje da je već razmišljala o profesionalnoj karijeri u bazenu kada je dostigla dvocifrenu cifru.

“Voljela sam plivanje od prvog dana i kada su moji treneri vidjeli da imam talenta, rano sam počela da treniram i trkam se u svom klubu”, prisjeća se Lana.

“Kada sam imala 10 godina, počela sam da razmišljam o plivanju kao profesiji, jer sam počela da obaram rekorde starosne grupe, što je za mene bilo zaista velika stvar i počela sam da vidim sebe ovdje (na vrhuncu sporta)”.

U 2021. godini, sa 15 godina, imala je vremena da se pojavi – i osvoji jednu zlatnu, kao i dvije srebrne medalje – na Evropskom juniorskom prvenstvu, prije nego što je krenula u Tokio na odgođene Olimpijske igre.

Zauzela je 19. mjesto na 100 metara, ali je osvojila mnoge obožavatelje, a interesovanje za specijalistu za leptire je samo raslo, jer je na kraju godine u Abu Dhabiju osvojila prvu seniorsku međunarodnu čast – svjetsku bronzu na kratkim stazama.

Uslijedile su još dvije evropske juniorske titule 2022., kao i seniorske evropske zlatne i bronzane medalje na 200 metara i par titula na Mediteranskim igrama.

Lana insistira da uspjesi opravdavaju “teške” odluke koje često mora donositi zarad svoje karijere.

“Bilo je teško i još uvijek je ponekad kada imam trenutke u kojima želim da prekinem sve ovo i budem normalna tinejdžerka”, priznaje ona za European Aquatics.

“Ponekad samo želim da izađem, ili čak da budem kod kuće sa prijateljima i porodicom, jer sam često odsutna na kampovima za obuku i nedostaju mi. Onda se sjetim zašto sve ovo radim, koliko sam dobra i ne želim da prestanem”, kaže Lana.

Odrastajući u Bosni i Hercegovini, Lani je nedostajalo domaćih uzora, ali je bio jedan internacionalni sportista kojeg je posebno obožavala.

“Sarah Sjostrom sigurno”, kaže ona sa blistavim osmijehom.

“Oborila je sve leptir rekorde i od početka je bila moj favorit, moj uzor, a zapravo i dalje je!

“Prvi put sam se trkala s njom na Olimpijskim igrama i bila sam jako uplašena, jer je bilo teško biti među svim tim svjetskim zvijezdama i na mom prvom seniorskom takmičenju.

“Sviđa mi se kako razgovara sa drugim plivačima, kako je razgovarala sa mnom kada sam htjela da se slikam s njom i kako je i dalje jaka čak i nakon svih godina karijere”.

Pudar sada ima za cilj da bude uzor mladim plivačima u svojoj domovini.

“Veoma sam ponosna na ono što sam postigla i svi me u mojoj zemlji vole, tako da je to zaista velika stvar”, kaže ona za European Aquatics.

“Stvarno volim kada mi mala djeca prilaze i kažu da sam im uzor i da žele biti poput mene jer osjećam tu podršku i to me motiviše”.

Do sada, 2023. godine, bh. plivačica je ostvarila leptir hat-trick na Evropskom prvenstvu za juniore u Beogradu, obezbijedila dvije svjetske juniorske krune i sada ima za cilj da se pridruži tom izvlačenju u Rumuniji.

“Sviđa mi se Otopeni i svidjelo mi se sve prošle godine na Evropskom juniorskom prvenstvu (2022.), koje je bilo jako dobro takmičenje na kojem sam isplivala neke dobre rezultate, ove godine želim da ih učinim još boljim”, kaže Pudar.

“Imaću više podrške jer imamo veliki tim, tako da mislim da će biti sjajno i ciljam na zlatne medalje na 100 i 200 metara”, zaključila je Lana Pudar.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku