hamburger-icon

Kliker.info

Laktaši : Lajčak zadovoljan dogovorenim detaljima vezanim za reformu policije

Laktaši : Lajčak zadovoljan dogovorenim detaljima vezanim za reformu policije

11 Decembra
21:16 2007

Lideri šest vodećih bh. partija dogovorili su juče na sastanku u Laktašima da hitno formiraju radnu grupu za izradu zakona koji prate reformu policije i naložila da se do 15. februara izradi kompletan set zakona. Kako je dogovoreno, Savjet ministara bi u roku od sedam dana trebao imenovati radnu grupu koja će izraditi zakone, na osnovu kojih bi bila formirana nova policijska tijela na državnom nivou.Formiranje novih policijskih institucija trebalo bi na osnovu Mostarske deklaracije dovesti do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.Poslije sastanka Miroslav Lajčak, visoki predstavnik, izjavio je da je dogovoren niz koraka na sprovođenju Akcionog plana vezanog za reformu policije koji BiH vodi prema evropskim integracijama. "Ambicija je da do 15 . februara imamo prijedlog zakona o policiji, što je jako važno", rekao je Lajčak.Prema riječima Milorada Dodika, lidera SNSD-a, postignut je opsežan dogovor koji će deblokirati zakonodavnu aktivnost Savjeta ministara i parlamenta BiH."Možemo da pošaljemo snažnu poruku o konstruktivnoj atmosferi koju smo postigli", kaže Dodik.Dragan Čović, lider HDZ-a, naglasio je da je dogovorom vodećih partija deblokiran rad Savjeta ministara BiH i nastavljen rad na reformi policije."Ako se nastavi ovom dinamikom, u martu ili aprilu mogli bismo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU", rekao je Čović.Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, ocijenio je da je sastanak potvrdio da stranački lideri mogu raditi bez visokog predstavnika i da je svima bila potrebna kriza da bi se došlo do realnosti.Zakoni bi trebali dovesti do formiranja sljedećih tijela: direkcije za koordinaciju policije, instituta za forenzička ispitivanja i vještačenja, ustanove za školovanje policije, agencije za policijsku podršku, nezavisnog odbora, odbora za žalbe građana i odbora za žalbe policijskih službenika. Planirano je da se prva sjednica radne grupe održi do 20. decembra, a sve odluke moraju donijeti konsenzusom. Takođe, postigli su zajednički jezik oko sjedišta novoformiranih državnih agencija. Prema dogovoru, sjedište Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta biće u Banjaluci, Centra za informacije i priznavanje dokumenata u Mostaru, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Mostaru, Državne regulatorne agencije za radijaciju i nuklearnu bezbjednost u Sarajevu, Kancelarije za farmakovigilancu u Mostaru, Agencije za antidoping kontrolu u Tuzli, Agencije za identifikaciona dokumenta i razmjenu podataka BiH u Banjaluci, a Agencije za informatičko društvo u Sarajevu.

Špirić za mandatara

Nikola Špirić ponovo će biti predsjedavajući Savjeta ministara BiH, a svi dosadašnji ministri ostaće na svojim mjestima, dogovorili su juče lideri šest vodećih bh. partija na sastanku u Laktašima.Lideri su sa sastanka pozvali Predsjedništvo BiH da što prije potvrdi imenovanje Špirića za mandatara i da se hitno sprovede procedura vezana za izbor i potvrđivanje Savjeta ministara u parlamentu BiH.Poslije sastanka lidera Špirić je prenio da nije dobio saglasnost za promjene u Savjetu ministara, jer za to nije bilo spremnosti. Špirić je podnio ostavku 1. novembra, u znak protesta zbog odluka visokog predstavnika. S njim je pao i cijeli sastav Savjeta ministara, koji od tada radi u tehničkom mandatu.

HDZ dostavila svoj prijedlog

Milorad Dodik, premijer RS, izjavio je da su od HDZ-a i HDZ 1990 dobili prijedloge za buduće ustavno uređenje, te da je dogovoreno da i ostali lideri dostave svoje viđenje ustavnih reformi.Sulejman Tihić, lider SDA, izjavio je da u prijedlogu HDZ-a "ima elemenata koji se mogu, ali i onih koji se ne mogu prihvatiti, kao što je njihov prijedlog o federalnim jedinicama. "Mi smo za decentralizovanu državu multietničkih regija, ali ne federalnih jedinica", rekao je Tihić. (Kliker.info/NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku