hamburger-icon

Kliker.info

Lakše do vize od marta 2007.

Lakše do vize od marta 2007.

21 Decembra
04:44 2006

Sporazum o viznim olakšicama za građane BiH pri ulasku u zemlje EU trebalo bi da bude potpisan u martu naredne godine. Informaciju je potvrdio Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH i šef bh. delegacije za pregovore o viznim olakšicama i sporazumu o readmisiji, nakon jučerašnje prve runde pregovora o ovim sporazumima, održane u Briselu. "Dogovorili smo se da do marta završimo pregovore, te da parafiramo ova dva sporazuma. Time bismo osigurali da sporazumi stupe na snagu tokom 2007. godine, odnosno da određene kategorije građana do viza dolaze brže, jeftinije, s mnogo manje dokumentacije, te da vize dobijaju na duži period, s mogućnošću više ulazaka", rekao je Dautbašić.

Pregovarački tim BiH jučer je predstavnicima Evropske komisije dostavio listu kategorija građana koji bi trebalo da budu obuhvaćeni sporazumom o viznim olakšicama. BiH traži da studenti, đaci, novinari, naučnici, univerzitetski profesori, sportisti, kulturni radnici, vjerski službenici, osobe koje se moraju liječiti u inozemstvu, zatim osobe koje putuju radi spajanja s porodicom, dobijaju vize na period do pet godina s više ulazaka. "Jedino pojašnjenje koje su tražili vezano je za vjerske službenike. Mi smo prva zemlja koja je tražila vizne olakšice za ovu kategoriju građana i zato su tražili dodatne informacije. Sve ostalo su, uslovno rečeno, prihvatili", kaže Dautbašić.

BiH će Evropskoj komisiji Prijedlog sporazuma o viznim olakšicama dostaviti početkom januara. Naredna runda pregovora zakazana je 29. i 30. januara, kada bi sporazum trebalo da bude u potpunosti usaglašen. "Moguće je da naredna bude i posljednja tehnička runda pregovora, nakon koje bi uslijedilo samo zvanično parafiranje i potpisivanje sporazuma. Optimista sam da ćemo bez mnogo poteškoća dobiti olakšice koje će se, osim u dužni trajanja vize, ogledati i u besplatnim vizama za određene kategorije. Također, vjerujem da će nosioci diplomatskih pasoša imati potpuni bezvizni režim", istakao je Dautbašić. Paralelno s pregovorima o viznim olakšicama, BiH i EK razgovaraju o sporazumu o readmisiji, odnosno međusobnom izručivanju osoba koje nezakonito borave u zemljama članica EU, odnosno BiH. Sporazum o readmisiji također bi trebalo da bude potpisan u martu naredne godine.

(NN)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku