hamburger-icon

Kliker.info

Lajčak: S EU govoriti u ime države BiH; nakon izbora ponovo otvoriti ustavne reforme

Lajčak: S EU govoriti u ime države BiH; nakon izbora ponovo otvoriti ustavne reforme

18 Juna
00:36 2008

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Europske unije (EU) Miroslav Lajčak upozorio je danas u Banjoj Luci da je jučer bilo vrijeme za slavlje nakon što je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i prodruživanju (SAA) s EU, a da već danas treba početi s konkretnim radom da bi se stvorio mehanizam da BiH uđe u proces implementacije tog sporazuma.

Lajčak je, nakon razgovora s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, rekao da BiH mora imati jasno definirane stavove i da se prema EU govori uime države BiH.

"Otvara se jedan prostor, ali samo od bh. institucija ovisi u kojoj će mjeri biti spremne taj prostor iskoristiti i to koliko brzo i u kojoj mjeri", upozorio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU na press-konferenciji. Istaknuo je da postoji razlog da se očekuje da, osim potpisivanja SAA, budu ispunjena još dva neophodna uvjeta koja stoje pred BiH.

"Moramo biti svjesni da se mora i pred lokalne izbore sačuvati jedna proeuropska atmosfera", naglasio je Lajčak.

On je rekao da je s Dodikom postigao suglasnost i da se pitanju ustavnih promjena treba vratiti odmah nakon lokalnih izbora, jer je to veoma važno pitanje.

Ponovio je i da će PIC na narednoj sjednici dati presjek stanja u kojem se nalazi BiH, te da on smatra da su postignuti određeni rezultati u ispunjavanju pet zadataka i postavljena dva uvjeta, ali da još nije postignuto sve kako bi se reklo da se OHR može zatvoriti.

Na sastanku je razgovarano i o Srebrenici i radu nekih institucija na razini BiH.

Premijer RS-a Milorad Dodik je kazao da RS podržava SAA, smatra da je to veliki korak za BiH, kao i da će RS sudjelovati u realizaciji uvjeta iz tog dokumenta i onih postavljenih od Vijeća za implementaciju mira.

"Brzina našeg daljeg približavanja EU ovisi od ispunjavanja već poznatih uvjeta", rekao je entitetski premijer i dodao da RS neće oklijevati da uradi svoj dio obveza, ali "isto tako želi biti u potpunosti uključena u odlučivanje i donošenje svih mjera koje su potrebne na razini BiH".

Dodik je još dodao da RS u svemu tome želi biti još više uključena nego što je to bio slučaj ranije, jer se europski put naše zemlje ogleda, naveo je, u stalnom radu i razumijevanju onoga što se treba uraditi.

Na sastanku u Banjoj Luci razgovarano je i o radu Instituta za traženje nestalih, a Dodik je naveo da odluka Vlade o formiranju tog tijela na razini RS-a, i pored postojećeg na državnoj razini, nije bila uperena na devalvaciju uloge državnog Instituta za traženje nestalih.

"Nismo osporili rad tog tijela, ali se zna da su predstavnici iz RS-a u tom tijelu nezadovoljni njegovim radom", dodao je Dodik.

(Fena)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku