hamburger-icon

Kliker.info

Lajčak: Ja najbolje znam šta su tri principa EU i ne mora mi ih niko tumačiti

Lajčak: Ja najbolje znam šta su tri principa EU i ne mora mi ih niko tumačiti

02 Septembra
12:25 2007

 Na ulazu u ured visokog predstavnika Miroslava Lajčaka uramljen na zidu stoji naslov iz "Dnevnog avaza" "Plašim se sankcija Miroslava Lajčaka". Čovjek koji je od prvog dana najavio da će koristiti bonske ovlasti, ovih dana je na velikom iskušenju. Reklo bi se da ga prsti svrbe da počne "šamarati" neodgovorne bh. političare.Mlad i energičan, Lajčak posjeduje osobinu koja je u prethodne dvije godine bila zaboravljena u OHR-u – nestrpljiv je!
– Iza nas su godine pregovora o reformi policije koje nisu donijele nikakve rezultate. Sve ono što je dogovoreno u tom procesu uzeo sam u obzir i sačinio prijedlog koji je u skladu s tri principa EU – pojašnjava visoki predstavnik odmah na početku razgovora za "Dnevni avaz".

Kako je u skladu s tri principa kada Sulejman Tihić i Haris Silajdžić tvrde suprotno?

– Ne mora meni niko objašnjavati tri principa. Ja sam ovdje najistureniji predstavnik EU i ja znam šta su tri principa i ja sam taj koji ih tumači drugima, a ne obratno.

Pa zar je u skladu s tri principa postojanje tri nivoa policijskih snaga u RS, naprimjer, kako tvrdi Tihić?

– To nije istina. U ovom prijedlogu ne postoji nikakav srednji sloj. Postoji SIPA i Granična policija BiH, naprimjer, a i lokalne policijske snage. Ta lokalna policijska tijela pravno su definirana kao organizacione strukture države BiH.
Isto tako navedeno je da bi Brčko moglo potpasti pod kontrolu RS (ili FBiH). Kako? Jasan je lanac subordinacije policije BiH koji počinje od državnog direktora policije do lokalnih policijskih tijela – u Distriktu, RS i drugdje. Radi se o komandnom lancu organiziranom u državi BiH.

A finansiranje policijskih snaga?

– Jasno je definirano da će ono ići iz budžeta BiH. Riječ je o jedinstvenom budžetu svih policijskih snaga u BiH. Ne razumijem šta tu nije jasno?

Uspjeli ste, po prvi put nakon dugo vremena, ujediniti bošnjačke i srpske političare – protiv sebe.

– Prijedlog koji sam uputio i iza kojeg stoji cijela međunarodna zajednica predstavlja kompromis. On pruža šansu da bude postignut sporazum, ali i sačuvan obraz svih pregovarača. Ako se želi dogovor, onda on može biti postignut na osnovu ovoga što je ponuđeno. Ako ne, onda vam izgovori i ne trebaju.

Ipak, bošnjački i srpski lideri odbili su prijedlog. Je li to kraj reforme policije?

– Ne. Nastavljam prema ranijem planu. Očekujem do ponedjeljka komentare političkih lidera. Kraj septembra je krajnji rok. To što su bošnjački i srpski politički lideri uradili pokazuje da im je preči uski stranački interes od interesa građana ove zemlje. Nadam se da je privremen stav prema kojem svaki kompromis za političare ove zemlje znači poraz.
Ova zemlja ima puno problema i oni se ne rješavaju preko reforme policije. Njegovim prihvatanjem otvara se put za rješavanje ostalih problema. I nije bitno koje boje su uniforme bh. policijskih snaga. Bitno je da BiH deblokira proces stabilizacije i pridruživanja sa EU, te započne ustavne promjene kojima će ova zemlja biti definirana kao moderna evropska država. Svi znamo da je reforma policije prepreka na tom putu. Ako je ne želimo ukloniti, znači da nam odgovara status kvo. Želim istaći da ovaj prijedlog za reformu policije ima punu podršku cijele međunarodne zajednice. Ona je jasno demonstrirana i u petak na sastanku ambasadora Vijeća za implementaciju mira.

Ipak, lideri su ga odbacili. Šta dalje?

– Mi nastavljamo kako smo i planirali. Ne vjerujem u mogućnost odbacivanja ovog sporazuma i ne bih želio špekulirati o tome. Ali, ako bi se to desilo, to ne bi moglo proći bez posljedica.
U prvom redu, zaustavilo bi napredak BiH prema Evropi, odložilo na neograničen rok pregovore o novom ustavu, a donijelo bi i promjenu odnosa međunarodne zajednice prema ovoj zemlji. Nešto ovako se ne može tolerirati i međunarodna zajednica morala bi adekvatno reagirati.Dakle, sada je vrijeme da se politički lideri izdignu iznad svojih i interesa vlastitih birača i rješavaju pitanje, a ne politiziraju.

O kakvim sankcijama govorite? Prema pojedincima ili strankama ili oboje?

– Ne želim razmišljati u kontekstu neuspjeha. No, ako do toga dođe, međunarodna zajednica ne bi mogla ostati mirna i moralo bi doći do posljedica.

Prema kome – zemlji ili odgovornim pojedincima?

– Odgovornim pojedincima!
Ali, nemojte da špekuliramo, dajte da dogovor bude postignut. Neću da razgovaram u kategorijama da dogovora nema, već da će ga biti.

Ali, ne prihvataju ga ni bh. lideri.

– Bh. Hrvati ga prihvataju! Smatram da je to odgovorna reakcija i očekujem od ostalih sličnu – odgovornu reakciju. Ako nekome nije stalo do interesa ove zemlje, onda se nikakav dogovor i ne može postići. Onda se tu ne radi o problemu u jednoj reformi.

Nego? O čemu se radi?

– Ne želim govoriti o tome. Želim se fokusirati na reformu policije. Ona je uvijek za mene bila to – reforma policije, a ne nešto drugo i nešto više.

Prijedlog koji je upućen iz OHR-a ne dopušta radikalne izmjene tokom predstojećih pregovora, je li tako?

– Ako su politički lideri spremni bez međunarodne zajednice postići sporazum koji je u skladu s tri principa, prihvatit ćemo to. Ali, oni su izabrani da se dogovaraju i donose odluke, a ne da ih odbacuju. Mi sada radimo njihov posao.

Ovo nije prosrpski prijedlog

– Ima nekih koji žele ovaj dogovor vidjeti kao prosrpski, ali on to nije. Ne postoji niti jedan element na osnovu kojeg bi ste to mogli potvrditi. Ne stoje argumenti koji su izneseni da se radi o legalizaciji etničke policije, da postoji policija RS…Ako se preko policije želi rješavati budući ustavni aranžman, onda je to problem. Ovaj prijedlog zasniva se na postojećem Ustavu, drugog ustava nema i nema elemenata kojima se izlazi iz njegovog okvira. Kada aktuelni Ustav bude promijenjen, bit će izmijenjeno mnogo toga.

Razuman rok

– Mi jesmo postavili rok do kraja septembra da bude postignut sporazum o reformi policije. Ako uspijemo u tome, onda dobijamo pozitivan godišnji izvještaj Evropske unije i bit će deblokiran proces stabilizacije i pridruživanja. U prijedlogu smo postavili i prijedloge koji sve to omogućavaju i oni su realni, a ne nečiji hir.
Nadalje, prijedlog ne zahtijeva čak ni neke opsežne i teške pregovore, već samo političku volju da se on prihvati.

Koloplet problema

– Sa svim političkim liderima i ranije sam govorio da se iz ovog prijedloga treba isključiti teret svega što se zove ratna prošlost. Dakle, i entitetsko glasanje, i genocid, i postojanje RS… Nije moguće sve to riješiti odjednom, već jedno po jedno. Sada imamo splet pitanja i problemi se ne rješavaju, samo se gomilaju. Zato je za mene policija tehničko, a ne krucijalno političko pitanje. Pogledajte izvještaj UNDP-a. U njemu se jasno navodi da građani najviše vjeruju policiji. Zašto se sada mi bavimo time? Kada imamo neke mnogo krupnije probleme. Ako ne dođe do dogovora do kraja septembra, onda je jasno da nema političke volje za dogovor.U tom slučaju, međunarodna zajednica morat će reagirati. Kako? Time se trenutno ne bavim.

Nema nametanja reforme

– Više puta isticao sam da je policijska reforma uvjet za evropsku policiju ove zemlje i ona ne može biti nametnuta. Ona zahtijeva stotine odluka. Možete nametnuti jednu, a šta je s ostalima.
Dakle, odgovor nije u nametanju, već u spremnosti ili nespremnosti da se krene na jedan put i da se ova zemlja vodi k Evropi.

Poruka liderima

– Političkim liderima ove zemlje poručujem da u njihovoj retorici nedostaje odnos prema BiH u poštovanje prema partnerima i legitimnim interesima koje zastupaju. Bošnjački lideri, naprimjer, nemaju takav odnos prema legitimnim interesima Srba ili Hrvata, i obratno! Tu neko mora pokazati odgovornost! Ne mogu međunarodna zajednica i visoki predstavnik biti jedini kojima je stalo do sudbine ove zemlje, a da domaći političari brinu samo o svojim biračima i obraćaju se njima.    Sead Numanović (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku