hamburger-icon

Kliker.info

Kubanski predsjednik Castro amnestirao Obamu : ‘Taj pošteni čovjek nije kriv za sankcije!’

Kubanski predsjednik Castro amnestirao Obamu : ‘Taj pošteni čovjek nije kriv za sankcije!’

11 Aprila
22:59 2015

ObamaCastro24Kubanski predsjednik Raul Castro ponudio je maslinovu grančicu američkom predsjedniku Baracku Obami na panameričkom summitu u subotu, odriješio ga je odgovornosti za američki trgovinski embargo Kubi i nazvao ga poštenim čovjekom.Castro je održao poduži govor u kojem je žestoko osudio prošle američke intervencije na Kubi i u Latinskoj Americi i na kraju se Obami ispričao za tu tiradu.

“Ispričavam se predsjedniku Obami jer on nema odgovornosti za ništa od toga, suprotno od njegovih deset prethodnika”, rekao je Castro. “Po mom mišljenju, predsjednik Obama je pošten čovjek”, rekao je kubanski lider i dobio suzdržani pljesak za te riječi.Castro je govorio duže od osam minuta, na koliko je imao pravo svaki od govornika. To je zato, rekao je, jer je bio isključen s prethodnih šest summita.

“Rekli su mi da govor mora stati u osam minuta. Jako sam se trudio, ali pošto mi duguju šest summita, šest puta osam je 48”, rekao je.Obama, koji je govorio prije Castra, naglasio je da SAD “neće biti zatočenik prošlosti” i nastavlja s normalizacijom odnosa s Kubom. “Gledamo u budućnost”, rekao je.

“Nisam zainteresiran za bitke koje su počele, iskreno, prije nego što sam se rodio”, dodao je.

Kazao je da nova američka politika prema Kubi predstavlja zaokret za cijelu regiju i naglasio da činjenica da Castro i on danas sjede zajedno za stolom ulazi u povijest.Upozorio je, međutim, da na putu normalizacije odnosa očekuje neslaganja s Kubancima, posebno kad na dnevni red dođu pitanja ljudskih prava.Castro se založio za ukidanje američkog embarga Kubi i zatražio “brzi odgovor” Washingtona u vezi s uklanjanjem Kube s američkog popisa zemalja koje podržavaju terorizam.

Brisanje Kube s tog popisa automatski uklanja niz američkih sankcija i imat će pozitivan učinak na posrnulo kubansko gospodarstvo. Kuba micanje s popisa zahtjeva kao preduvjet za punu obnovu diplomatskih veza.State Department je preporučio da se Kubu ukloni s tog popisa, priopćio je ranije pomoćnik Odbora američkoga senata za vanjske poslove. Očekuje se da će Obama pristati, premda nije jasno hoće li to objaviti na ovom summitu.

Prva plenarna sjednica na panameričkom summitu u Panami otvorena je sa satom zakašnjenja. Za okruglim stolom sjedi se po abecedi na španjolskom jeziku, pa je Kuba smještena između Kostarike i Dominike, a Sjedinjene su Države četiri mjesta dalje. Na summitu u Panami sudjeluju čelnici 35 država zapadne hemisfere.

Castro i Obama spremni su za povijesni bilateralni susret kasnije u subotu. Još u petak navečer su se rukovali pred kamerama i kratko popričali, što je bio opipljiv znak početka obnove veza između neprijatelja iz vremena hladnog rata.

Osim nekoliko kratkih, neformalnih susreta, lideri SAD-a i Kube nisu održali značajniji sastanak otkako su braća Castro 1959. svrgnula diktatora Fulgencia Batistu kojega je podupirao SAD, okrenuvši tada karipsku državu prema bliskom savezništvu sa Sovjetskim Savezom. Zbog toga je Kuba do Paname bila isključena sa svih dotadašnjih panameričkih sastanaka na vrhu.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku