hamburger-icon

Kliker.info

Kreso: Vlada je prekoračila svoja ovlaštenja/Hadžipašić: FERK obmanjuje javnost

Kreso: Vlada je prekoračila svoja ovlaštenja/Hadžipašić: FERK obmanjuje javnost

04 Januara
04:41 2007

Pozivajući se na Izjavu o spremnosti za definiranje povoljnijih uvjeta za isporuku električne energije "Aluminiju", koja je sastavni dio Sporazuma o rješavanju otvorenih pitanja Vlade F BiH i "Aluminija", premijer Ahmet Hadžipašić je u svom dopisu od 9. novembra 2006. godine zatražio od FERK-a privilegirani položaj pri nabavci struje za mostarski "Aluminij", pa i ostale velike potrošače i to: "Mittal Steela", "Elektrobosne" iz Jajca, Tvornice cementa "Kakanj" i JP "Željeznice Federacije BiH". – Vlada F BiH,iako svjesna pozicije FERK-a kao nezavisne regulatorne agencije, i ovom prilikom ukazuje da je u općem interesu da se procedurama i aktima FERK-a osigura odgovarajući tretman velikih potrošača električne energije čija je proizvodnja okrenuta izvozu u smislu garantiranja prioritetnosti snabdijevanja sa ekonomski prihvatljivom politikom cijena -navodi se u dopisu premijera Hadžipašića.
Na ovaj Hadžipašićev zahtjev oštro je reagirao generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Enver Kreso. Ističući svoju zabrinutost, Kreso smatra da bi se realiziranje premijerovog zahtjeva negativno odrazilo na položaj "Elektroprivrede BiH" i njenih kupca.
– Radi uspješne prodaje "Aluminija", Vlada potvrđuje spremnost da da povlašteni položaj i utvrdi specijalni status, prije svega, ovog preduzeća i da mu garantira uvjete za snabdijevanje električnom energijom. Ovakvo privlačenje interesa strateških partnera za kupovinu "Aluminija", obećanjem povlaštenog položaja kao kupca električne energije, postupak je koji nema svoje utemeljenje u zakonima i propisima koji reguliraju problematiku formiranja cijena struje. Najgore je što bi se takav scenarij odvijao ili na štetu ostalih kupca, koji bi kroz svoje cijene subvencionirali privatizirani "Aluminij" ili na račun državnih elektroprivrednih preduzeća koja bi ulazila u gubitke – tvrdi Kreso.
U dopisu kojeg je uputio FERK-u povodom Hadžipašićevog zahtjeva za niže cijene velikim potrošačima, Kreso postavlja pitanje, ako se visina cijene dogovara sa menadžmentom "Aluminija" i ostalih velikih potrošača, zašto se to ne bi činilo i sa svim ostalim industrijskim potrošačima i domaćinstvima.
Po njegovom mišljenju Vlada je ovim prekoračila svoja ovlaštenja i preuzela dio ovlaštenja FERK-a, što predstavlja pritisak i neprimjeren utjecaj na neovisnost regulatornih komisija.

S druge strane, premijer Federacije BiH Ahmet Hadžipašić negirao je postojanje bilo kakvog zahtjeva Vlade, prema kojem bi pojedinim velikim kupcima, kao što su "Aluminij", "Mital Steel" ili "Elektrobosna", trebala biti omogućena niža cijena električne energije, a na štetu građana. – To je obmana javnosti jer Vlada nije uputila nikakav zahtjev, a kamoli da cijenu takvog poteza snose građani. U pitanju je obmana, i to jednog od članova FERK-a iz samo njemu znanih razloga. Podsjećam da Vlada može direktno utjecati samo na krajnju cijenu gasa, a ne električne energije. Taj posao je u nadležnosti FERK-a i mi možemo samo poslati argumente za ili protiv neke odluke, koji, opet, ne utječu na stav te nezavisne institucije. Ni takav dopis nismo uputili – izjavio je Hadžipašić za „Dnevni avaz".
Prema njegovim riječima, u saradnji sa Udruženjem poslodavaca još prije tri mjeseca analizirano je stanje na tržištu električne energije, uz zaključak da se formira posebna radna grupa, koja bi FERK-u predložila kako olakšati nabavku energije za velike potrošače.
– Mada je bio prisutan na sastanku, ministar energetike Vahid Hećo do danas nije imenovao svog predstavnika u toj radnoj grupi, pa sam ga nedavno upozorio na tu obavezu, koju smo zajednički prihvatili pred Udruženjem poslodavaca i koja se ne odnosi samo na "Aluminij" ili "Mital Steel" – ističe Hadžipašić.
Na pitanje kakvim dokumentom onda raspolažu u FERK-u, a koji se odnosi na cijenu električne energije, federalni premijer odgovara kako misli da je u pitanju zlonamjerno tumačenje dijela Okvirnog sporazuma Vlade i "Aluminija".
– No i tu Vlada ne traži izmjenu postojećih cijena električne energije, već sugerira FERK-u da odobri eventualni dogovor elektroprivreda sa velikim potrošačima o povoljnijoj cijeni, ako je to moguće. Jasno, niko nije ni pomislio, a kamoli spomenuo da tu razliku snose građani – kaže Hadžipašić.
Uprkos insistiranju da otkrije na kojeg člana FERK-a sumnja da plasira neistinite informacije o zahtjevima Vlade FBiH, Hadžipašić je odbio reći.
– Očigledno, u pitanju je grupa koja po svaku cijenu želi da "Elektroprivreda BiH" sklopi dogovor sa "Apet grupom", bez obzira na zakonske prepreke u ovom poslu. Zato sam i ja učestalo postao njihova meta jer smatraju da ću biti prepreka njihovim aktivnostima – naglašava Hadžipašić.

(Dnevni avaz)

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku