hamburger-icon

Kliker.info

Krešimir Zubak predsjednik Glavnoga odbora HSS-a BiH – NHI-a : Dodik je navukao Silajdžića

Krešimir Zubak predsjednik Glavnoga odbora HSS-a BiH – NHI-a : Dodik je navukao Silajdžića

04 Oktobra
10:29 2007

Krešimir  Zubak koji je nedavnim ujedinjenjem NHI-ja  i HSS jem ostao bez pozicije predsjednika stranke, ali izabran na mjesto predsjednika Glavnoga odbora i za bh. prilike ogromnim političkim iskustvom svakom svojom izjavom pogađa u “sridu”. Njegovi stavovi o ustavnim promjenama, ponašanju prema predstavnika Međunarodne zajednice u BiH, odnosu hrvatskih politièara prema Sarajevu, reformi policije, odnosu prema Hrvatima Bosne zapravo su ono što Hrvati u BiH žele èuti, a što Zubak ne govori zbog podilaženje biračima, nego iz uvjerenja. Dvojaka su mišljenja o Zubaku. Dok ga dio biračkoga tijela smatra izravno odgovornim zbog potpisivanja Petritschevih ustavnih promjena, dio javnosti u njemu vidi ozbiljnoga političara kakvoga Hrvati u BiH trebaju. Slagali se ili ne sa Zubakovom ulogom u političkom životu u ovom intervjuu on iznosi poglede koje itekako vrijedi pročitati.  

VL: Zbog čega ujedinjenje HSS-a i NHI-a?
ZUBAK: Ujedinjenje HSS-a BiH i NHI-a u jednu stranku dobar je potez jer se time okrupnjuje rascjepkana i s osamnaest stranaka opterećena hrvatska stranačka scena u BiH. Hrvatsko biračko tijelo u BiH je premalo za toliki broj stranka. Svojim primjerom pokazali smo zrelost, na redu su ostali.

VL: Gdje vidite još prostora kada je riječ o moguæem ujedinjenju ostalih hrvatskih stranaka?
ZUBAK: Prije svega glede ujedinjenja HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Nema razloga da te dvije stranke egzistiraju odvojeno jer su programski i u svakom drugom pogledu jednake. Osim toga postoji mogućnost ujedinjenja svih pravaških stranaka sa demokršćanskim strankama. Hrvatima u BiH nisu potrebne više od tri do četiri stranke.

VL: Postoji li moguænost da se HSS-u i NHI-u priključi još koja stranka?
ZUBAK: Za sada nema potrebe. Mislim da su za sada dovoljne ove dvije i stranke i da smo time poslali jasnu poruku. No nikada se ne zna.

VL: Na koje biračko tijelo računate?
ZUBAK: Do sada smo najviše djelovali u Bosni, Posavini i RS-u. Tu nam je bila biračka baza. Mogu kazati da smo za razliku od ostalih stranaka s hrvatskim predznakom pokazali veći interes za Hrvate u tim dijelovima BiH.

VL: Znači li to da se ne kanite se upustiti u utrku za birače u Hercegovini?
ZUBAK: Nipošto! Upravo suprotno i u Hercegovini vidimo svoje izglede.

VL: Jesu li Hrvati Bosne zapostavljeni u kreiranju hrvatske politike u Bosni i Hercegovini?
ZUBAK: Može se reći. No u posljednje vrijeme primjetni su pozitivni pomaci i u tom smjeru. Predsjednici hrvatskih političkih stranaka čini se pokazuju veći interes za položaj Hrvata u svim dijelovima BiH, što je dobro. Podsjećam da se jedno vrijeme HDZ kao najjaća hrvatska stranka u BiH uopće nije kandidirao na izborima u RS-u. Dobro je što se i oni okreću Hrvatima u tim dijelovima BiH.

VL: Koliko Hrvati Bosne sami snose krivicu zbog pasivnosti u kreiranju hrvatske politike u BiH?
ZUBAK: Naravno da snose.Ja uopće ne krivim političare iz Hercegovine što su se izborili za te pozicije veæ pasivnost ljudi iz Bosne i Posavine i dijelova RS-a koji su se prepustili tek tako. To treba mijenjati.

VL: Kako gledate na Kreševsku deklaraciju?
ZUBAK: Pozdravljam Kreševsku deklaraciju i njezin sadržaj. Njome su  Hrvati poruèili da su za nedjeljivu i cjelovitu BiH i za ravnopravnost na svim podruèjima države. Mislim da je Kreševska deklaracija dobar temelj ta poèetak razgovora o ustavnim promjenama.

VL: Jesu li hrvatski političari svojim potezima napustili politiku jadikovke i započeli s politikom preuzimanja inicijative?
ZUBAK: Točno je to i vidljivo je iz posljednjih poteza. Od kuknjave i jadikovke nema nikakve koristi. Treba doæi ovdje u Sarajevo i djelovati. Ovdje u Sarajevu se vodi i kreira politika i ovdje su predstavnici i međunarodne zajednice.

VL: Milite li da trenutačni predstavnici Hrvata u državnim i federalnim organima vlasti dobro rade svoj posao?
ZUBAK: Nažalost ne, uz časne iznimke. Djeluju dosta skromno i stidljivo. Nisu se nametnuli. Nema ih ni u medijima. Ne bih im dao prolaznu ocjenu.

VL: Možete li konkretnije o imenima i onih pozitivnih i negativnih?
ZUBAK: Ne bih se upuštao u tavu analizu kako se to ne bi protumačilo kao unošenje razdora. Suzdržat æu se od takvoga komentara.

VL: Kako komentirate posljednji dogovor na relaciji Silajdžić –Dodik?
ZUBAK: Nedopustiva je praksa dogovora bez trećega. Tu Hrvati moraju biti čvršći i jasniji i moraju međunarodnoj moraju zajednici pokazati zube i poručiti da se bez njih ne može. Prije četiri pet godina nije se moglo bez Hrvata ništa dogovarati. Danas je to čini se postala praksa. Sam dogovor Silajdžića i Dodika je loš i njime je Dodik navukao Silajdžića. Umjesto da je Silajdžić kazao: evo ne slažem se s Lajčakovim prijedlogom, ali zbog europskih integracija ga prihvaćam, on je bacio spasilački pojas Dodiku, tako da su sada i jedan i drugi kočničari.

VL: Slažete li se sa reakcijom oba HDZ-a glede dogovora Silajdžić-Dodik?
ZUBAK: Mislim da su pravilno postupili. Prihvatili su Lajčakov prijedlog. I ja bih ga isto prihvatio. U isto vrijeme odbacili su dogovor Silajdžćæ – Dodik. Međutim trebaju biti glasniji poglavito u pravcu međunarodne zajednice i prakse dogovora bez Hrvata i na račun Hrvata. Ipak, mislim da prvi čovjek OHR-a Miroslav 
 Lajčak vodi ispravnu politiku.  

VL: Jeste li zagovornik smjene Silajdžića i Dodika?
ZUBAK: Nisam za smjene, ali nekada jednostavno nema drugoga izlaza. Za mandata Christiana Schwartz Schillinga govorio sam mu kako ovaj prostor još nije zreo za demokraciju i kao mi jednostavno kao država, dok ne donesemo novi ustav, ne možemo funkcionirati bez pomoći OHR-a i općenito međunarodne zajednice. Nažalost takva se dijagnoza ponovno po kazala točnom  Miroslav Vasilj (VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku