hamburger-icon

Kliker.info

Krah Bobar banke : Najmanje 1.000 radnika ostaje bez posla!

Krah Bobar banke : Najmanje 1.000 radnika ostaje bez posla!

20 Decembra
16:32 2014

bobar_3Privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević preduzeo je niz nelogičnih i čudnih poteza otkako je stupio na tu dužnost, zbog čega je sumnjiva zakonitost svega što je urađeno u toj banci od 27. novembra do danas, tvrdi grupa radnika ove banke koji su zbog neizvjesne sudbine poslodavca zabrinuti za budućnost svojih porodica.Bankari iz Bijeljine ističu da se u Bobar banci ovih dana bukvalno ne zna “ko pije, a ko plaća” te da sve što im se dešava najviše liči na cirkus!

– Privremeni upravnik je prvog dana kada je imenovan na tu dužnost oduzeo rukovodeće nadležnosti članovima uprave banke. Čudno je to što je Ševaljević nekolicinu njih nedavno vratio da ovdje ponovo šefuju, uključujući i direktorku banke. Nemamo ništa protiv tih ljudi, ali se pitamo zašto je onda uopšte bila potrebna privremena uprava koja je svima nama donijela mnogo problema. Ako uprava banke nije radila u skladu sa zakonom prije uvođenja prinudne uprave, kako je moguće da im prinudni upravnik sada prepušta neke važne poslove? Koliko je sve to u skladu sa zakonom – pitaju se radnici Bobar banke.

Oni strahuju i šta će biti sa njihovim novcem koji je ostao zarobljen na tekućim računima.

– Novembarsku platu dobili smo 10. decembra i to tako što smo morali da otvorimo tekuće račune u drugim bankama u kojima nam je uplaćen novac. Međutim, svima nama su na našim ličnim tekućim računima u Bobar banci ostala zarobljena određena sredstva i ne znamo šta će biti sa tim. Tu dijelimo sudbinu ostalih sitnih klijenata koji ne mogu da raspolažu svojim novcem iako to nisu bila oročena sredstva nego novac sa tekućih računa, koji, prema pravilima bankarskog poslovanja, treba da u svakom momentu bude na raspolaganju vlasniku. Nekima su na taj način zarobljene po dvije-tri plate. Za nekoga ko će uskoro da ostane bez posla to nisu male pare – kažu oni.

Radnici Bobar banke očekuju da će uskoro svi ostati bez posla.

– Sva je prilika da će gospodin Ševaljević predložiti likvidaciju banke. Ako se to desi, svi mi ćemo morati na biro za zapošljavanje, a to je nova neizvjesnost za nas i našu djecu. Takođe, ostaje nejasno kada ćemo mi, kao i ostali klijenti, dobiti svoj teško zarađeni novac. Gospodin Ševaljević u javnosti stalno govori o depozitima. Međutim, mi pitamo šta će biti sa novcem sitnih klijenata koji nije oročen. O tome niko ne priča! Uvjereni smo da će ovaj cirkus na kraju dovesti do toga da će veliki klijenti koji imaju oročene stotine hiljada ili milione maraka prije dobiti svoje depozite nego neki mali siromašni klijent koji je na tekućem računu čuvao 300-400 maraka za crne dane. U periodu privremene uprave bilo je mnogo čudnih i nelogičnih poteza, o čemu javnost ne zna dovoljno – poručuju radnici Bobar banke.

Press je stupio u kontakt sa Savom Ševaljevićem u namjeri da prokomentariše navode grupe radnika Bobar banke. Međutim, on nije želio da daje izjavu za ovaj list.

– Trenutno sam na sastanku, ali, iskreno da vam kažem, ne želim da govorim za te novine – kratko je rekao Ševaljević i prekinuo vezu, ne obrazloživši zbog čega.

Agencija za bankarstvo RS uvela je privremenu upravu u Bobar banku 27. novembra ove godine, a Savo Ševaljević je ovih dana najavio da će 20. decembra nadležnim organima predložiti svoj način rješenja krize u Bobar banci.Iako su u Bobar banci ovih dana angažovani skoro svi radnici, niko od zaposlenih ne odgovara na telefonske pozive klijenata koji im bukvalno ne daju mira, želeći odgovore o sudbini novca koji im je ostao zarobljen u toj banci.

– Dobili smo direktivu da se ne javljamo na telefone koji zvone bukvalno non-stop tokom cijelog dana. Ljudima se samo javi telefonska sekretarica sa tekstom: “Dobro došli u Bobar banku, banku na vašoj strani”, što u ovom teškom momentu djeluje kao crni humor – pričaju radnici Bobar banke.Radnici Bobar banke uvjereni su da će poslije njih bez posla ostati i drugi zaposlenici kompanije “Bobar” raspoređeni u drugim sestrinskim firmama.

– U kompaniji “Bobar” radi više od 1.000 ljudi. Od njihovih zarada zavisi 4.000-5.000 ljudi. Sudeći po najavama, uskoro će svi oni ostati bez posla i primanja, a to će biti poražavajuće za cijelu Bijeljinu – upozoravaju radnici.

(Kliker.info-Press)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku