hamburger-icon

Kliker.info

Kozarić: Neće biti devalvacije KM jer bi time kaznili građane

Kozarić: Neće biti devalvacije KM jer bi time kaznili građane

11 Juna
17:44 2008

Ured Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH bit će ukinut, potvrdio je jučer u intervjuu za "Dnevni avaz" Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH. Razlog tome, međutim, nije, kako kaže Kozarić, "to što je u BiH sve dobro i što oni više nisu potrebni, niti što je stanje očajno, pa nas i oni napuštaju".

Guverner ističe da ova međunarodna organizacija odlazi zbog "smanjene administracije MMF-a", ali da će ostati prisutna u BiH kroz redovne pregovore i saradnju.

– Važno je na pravi način objasniti njihov odlazak. Isti je slučaj sa svim zemljama u regionu koje nemaju stand by aranžman i čvršći odnos sa MMF-om. Oni su odigrali veoma važnu ulogu u postratnom periodu u BiH, pomogli u osnivanju Centralne banke i posebno pružili tehničku pomoć – kaže Kozarić.

Delegacija MMF-a upravo ovih dana boravi u BiH na godišnjim razgovorima o situaciji u našoj zemlji. Šta očekujete da će poručiti bh. vlastima?

– Njih zabrinjavaju tri stvari. Svjesni su da postoji ekonomski rast, da ima napretka i da je inflacija pod kontrolom, ali očekuju da Fiskalno vijeće BiH profunkcionira i žele to vidjeti u praksi. Zabrinuti su zbog inflatornog pritiska cijena hrane i energenata. To je i nama poznato i mi smo, također, zabrinuti. Brine ih i povećanje potrošnje, posebno u Federaciji BiH. MMF je zadovoljan što ćemo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa EU i očekuje da to ima pozitivne efekte.

Spomenuli ste naftnu krizu. Smatrate li da vlasti u BiH nešto rade kako bi ublažile udar poskupljenja?

– Ozbiljnije zemlje već koriste svoje instrumente za podsticaj proizvodnje hrane. Vlade u BiH trebaju iznaći fondove da podstaknu domaću proizvodnju hrane. Prošle godine oko milijardu KM potrošili smo za uvoz hrane koje imamo u BiH. Vlade moraju stimulirati domaće proizvođače ili ukinuti neke dažbine kako bi im pomogle.

Imamo mnogo neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, dobru klimu i ljude koji mogu raditi. Vlasti mogu i na poreznoj strani naći neke relaksacije, da li je to snižavanje stope PDV-a ili "plivajuća akciza" na gorivo, one trebaju vidjeti. Kada je u pitanju nafta, šteta je što Rafinerija u Bosanskom Brodu još nije počela s radom i nemamo domaćih prerađivača.
Profesor Nikola Grabovac ponovo je aktuelizirao devalvaciju konvertibilne marke, kojom bi, navodno, bio ublažen efekt poskupljenja i pomognuti domaći privrednici?

– Neće biti devalvacije, jer smatramo da bi to bila kazna za sve građane BiH. Primjera radi, svi krediti poskupjeli bi istog momenta. I druge cijene bi porasle, a naša primanja bila bi devalvirana. To bi bio šok i mjera koja bi poljuljala sve što smo do sada radili.
Neodgovorno je tako predlagati bez razmatranja posljedica, koje bi bile poražavajuće. Nemamo namjeru ići u tu avanturu.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku