hamburger-icon

Kliker.info

Koštunica: Dok je Srbije, Kosovo se neće odvojiti!

Koštunica: Dok je Srbije, Kosovo se neće odvojiti!

13 Septembra
01:50 2006

"Ako danas donesemo odluku da u novi ustav Srbije zapišemo neoborivu istinu da je Kosmet sastavni dio Srbije, donijet ćemo sudbinski važnu i jedino moguću odluku. Na taj način mi svima šaljemo nedvosmislenu poruku da državu Srbiju, kada je riječ o Kosovu i Metohiji, obvezuje jedino i isključivo ono što stoji u njenom ustavu." – kazao je Koštunica. Po njegovim riječima, donošenje novog ustava Srbije do kraja prosinca bio bi najbolji, trajan i svobuhvatan odgovor na sve moguće teškoće koje Srbiji predstoje u pregovorima o Kosovu.
Koštunica je naglasio da će "odluku o Kosovu donijeti narod glasujući na referendumu o novom ustavu" i dodao "kako za Srbiju u 21. stoljeću moraju važiti ista pravila i načela kao i za sve europske demokratske države". "Otimanje 15 posto teritorija Srbije dovelo bi u pitanje ustrojstvo suvremenog svijeta i ozbiljno ugrozilo stabilnost cijele regije." – rekao je Koštunica. Srbijanski premijer osvrnuo se i na nedavnu izjavu Maarija Ahtisaarija o kolektivnoj odgovornosti Srba za rat rekavši da je "u nedostatku argumenata u prilog neovisnosti Kosova međunarodni predstavnik pribjegao nečuvenom argumentu – da su Srbi krivi kao narod". Koordinator pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju Slobodan Samaržić istaknuo je da Srbija treba nastaviti s pregovorima, unatoč teškoćama i činjenici da dosadašnji tijek pregovora razgovora o budućnosti Kosova nije dao rezultate. Sudionici u raspravi podržali su prijedlog donošenja novog ustava što prije. Oni su se izjasnili protiv nametnutih rješenja te su osudili Ahtisaarijevu izjavu. Radikali i socijalisti istaknuli su da se mora istrajati protiv neovisnosti Kosova te uvažavati stajališta Kine i Rusije. Tadićevi demokrati i zastupnici G 17 Plus istaknuli su pak kako u politici treba biti realan te su podržali ono što pregovarački tim čini na pitanju decentralizacije na Kosovu.

Očekuje se da će rasprava potrajati, a zasjedanju srbijanskog parlamenta prisustvuje i predsjednik Srbije Boris Tadić, premijer Koštunica i više ministara, kao i članovi pregovaračkog tima za Kosovo. Vlada Srbije predložila je Skupštini na usvajanje izvješće i odluku kojima se ocjenjuje da Kosovo i Metohija u budućem ustavu Srbije treba imati "položaj suštinske autonomije" u suverenoj državi Srbiji.

(Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku