hamburger-icon

Kliker.info

Koridor 5C : Sporne dionice kod Blagaja i Počitelja

Koridor 5C : Sporne dionice kod Blagaja i Počitelja

03 Decembra
03:18 2008

Ili će se graditi i dio prometnoga koridora kroz Hercegovinu ili će Bosna i Hercegovina ostati bez 480 milijuna eura kreditnog aranžmana koji su spremne osigurati dvije europske bankarske kuće za nekoliko dionica. To je stajalište državnoga ministra financija i riznice Dragana Vrankića, koji je na taj način odlučio napraviti pritisak na bošnjački dio u federalnoj vlasti jer na više mjesta opstruira gradnju autoceste na koridoru 5C na području Hercegovine. Ministar Vrankić je u komunikaciji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) te Europskom investicijskom bankom (EIB) uputio dodatak za korekciju sporazuma o zajmu.
Korekcija Sporazuma
Tim izmjenama osiguralo bi se istodobno financiranje gradnje četiriju dionica Svilaj – Odžak, Drivuša – Kakanj, Vlakovo – Tarčin i Bijača (granica s Hrvatskom) – Počitelj, odnosno po novoj varijanti do Mostara jug.EBRD je po 60 milijuna odobrio za financiranje tih četiriju dionica, dok se iz kredita, koji treba tek zaključiti s EIB-om, planira i gradnja dijela koridora do južnoga dijela Mostara. Zbog toga je

prošle sedmice održan sastanak na kojemu su, uz Vrankića, sudjelovali i resorni državni ministar federalni Božo Ljubić te premijer Nedžad Branković i dopremijer Vjekoslav Bevanda te je obećano kako će Vlada Federacije prihvatiti potrebne dokumente kako se ne bi blokirao južni dio koridora. Tek nakon toga Uprava za autoceste pri federalnom ministarstvu prometa i veza započela je zapravo izradu studije izvedivosti za gradnju ovoga dijela koridora.
Sporni Ploče i           Istodobno se još osporava gradnja mosta kod Počitelja te napada državnog ministra Ljubića jer inzistira na provedbi sadašnjeg idejnoga plana za koridor 5C. Osporavanje gradnje mosta kod Počitelja obustavilo bi gradnju cijele južne dionice, a izrada novog idejnog rješenja i studije izvedivosti cijeli bi proces odgodila za najmanje dvije godine. No, most kao i prolazak autoceste kod Blagaja još se osporava, na čemu najviše inzistira Vjekoslava Stanković iz federalnog ministarstva kulture. Zanimljivo je kako je gospođa Stanković ranije dala zeleno svjetlo na idejni plan, a sada je prevagnula “naknadna pamet”. (Kliker.info-Večernji list)

Gradnja autoceste kroz dio Bosne nikome ne koristi jer se ne spaja s europskim cestovnim pravcima

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku