hamburger-icon

Kliker.info

Korak do cilja : U nedjelju će BiH dobiti Vijeće ministara ?

Korak do cilja : U nedjelju će BiH dobiti Vijeće ministara ?

18 Februara
23:00 2015

vlast111Sastav novog Vijeća ministara BiH trebao bi biti poznat u nedjelju, za kada je zakazana nova runda pregovora lidera stranaka potpisnica koalicionog sporazuma o uspostavljanju vlasti u BiH, ishod je današnjeg sastanka čelnika SDA, HDZ BiH, DF i Saveza za promjene, održanog u Sarajevu.

Učesnici pregovora Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ BiH), Željko Komšić (DF), Mladen Ivanić (PDP), Mladen Bosić (SDS) i Krsto Jandrić (NDP) izrazili su zadovoljstvo današnjim pregovorima, te poručili kako su uvjereni da će proces formiranja vlasti na državnom nivou biti završen u nedjelju.

“Zadovoljan sam pregovorima. Od deset potrebnih koraka, napravili smo osam i nadam se da ćemo, ako ovako nastavimo, u nedjelju doći do dogovora. Ostao je još dogovor oko jednog ministarstva i jednog zamjeničkog mjesta”, rekao je Bakir Izetbegović nakon sastanka, uz konstataciju da Vijeće ministara mora biti formirano do 11. marta.

Njegovo uvjerenje o dogovoru oko formiranja vlasti na državnom nivou dijeli i Dragan Čović. “Svi smo pokazali interes da se napravi dogovor. Duboko se nadam da ćemo u nedjelju završiti taj posao”, poručio je on.

Nakon što proces formiranja državne vlasti bude završen, Čović je najavio da će uslijediti imenovanje Vlade FBiH.

Mladen Bosić istakao je da tokom pregovora nije uočeno ništa što bi bilo nepremostivo. Stoga smatra da će dogovor biti postignut na narednom sastanku. Lider DF takođe ističe da je uvjeren u postizanje dogovora u nedjelju. “On podrazumijeva određeno popuštanje. BiH ima dobru šansu kada je riječ o ciljevima koji se definišu na državnoj vlasti. Vjerujem da ćemo u ponedjeljak imati konačan dogovor o Vijeću ministara”, naveo je Komšić.

Čelnici vodećih političkih stranaka u BiH su predhodnih dana imali niz bilateralnih pregovora posvećenih konstituisanju vlasti na državnom nivou, a cilj današnjeg okupljanja bio je pokušaj da se dođe do konkretnih pomaka kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara BiH.

Kako sada stvari stoje, SDA, osim predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, traži još dva ministarstva, dok HDZ BiH insistira da dobije tri ministarske i četiri pozicije zamjenika. DF želi jedno ministarstvo i četiri zamjeničke pozicije, a stranke okupljene u Savez za promjene računaju na tri ministarske i četiri zamjeničke pozicije.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku