hamburger-icon

Kliker.info

Kopola zatražio od komesara policije MUP-a HNK Srećka Glibića da odstupi s dužnosti

Kopola zatražio od komesara policije MUP-a HNK Srećka Glibića da odstupi s dužnosti

03 Septembra
18:43 2006

Komesar EUPM-a Vićenco Kopola uputio je jučer popodne pismo komesaru policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona  Srećku Glibiću u kojem je od njega zatražio da odmah prestane obavljati dužnost policijskog komesara, saznaje «Dnevni avaz» od izvora bliskog međunarodnoj zajednici u BiH.  Kao razlog za smjenu komesar Kopola je u pismu naveo da su Glibić, načelnik kriminalističke policije MUP-a Sead Šehić i načelnik Operativnog sektor MUP-a Zdravko Žilić predmet istrage u slučaju «Granit» zbog kriminala i različitih mahinacija u MUP-u HNK. Slučaj vodi Tužilaštvo BiH, a optužnica u ovom je u pripremi. Kako je naveo šef EUPM-a, javnosti je poznato da je komesar Glibić, također, uključen i u druge krivične procese, odnosno onaj koji se vodi pred Općinskim sudom Mostar zbog neizvršenja pravomoćnih sudskih presuda.
– U svrhu očuvanja reputacije i ugleda policije u vašem kantonu, da bi se izbjeglo nanošenje štete kredibilitetu i povjerenju koje građani imaju prema policiji, a u skladu sa praksama koje se primjenjuju u Evropi, ovim putem od vas zvanično tražim da prestanete obavljati dužnost policijskog komesara, počevši odmah i sve dok traje istraga – navodi se u pismu komesara Kopole, koji je dat na uvid «Dnevnom avazu». On je od komesara Glibića, također zatražio da prije odlaska sa funkcije poduzme mjere za suspendiranje ranije visokorangiranih policijskih službenika Šehića i Žilića, a koji su predmet široke policijske istrage.  Kopola je naveo da je odluku u vezi s komesarom Glibićem donio «po završetku detaljnih  i odgovarajući inspekcija provedenih u skladu sa ovlaštenjima koje EUPM». Dodao je   kako je situacija u strukturama MUP-a HNK zabrinjavajuća već nekoliko mjeseci.
Također, šef EUPM-a ne istakao da je o zahtjevu za smjenu Glibića i suspenziju Šehića i Žilića  obavijestio visokog predstavnika u BiH Kristijana Švarc-Šilingaba, koji će, navedeno je, razmotriti koje će mjere poduzeti u slučaju da komesar MUP-a HNK ne postupi po zahtjevu EUPM-a. Kako «Dnevni avaz» saznaje, komesar EUPM-a donio je odluku o uklanjanju Glibića i njegovih prvih suradnika nakon što je on uputio zahtjev ministru unutrašnjih poslova HNK Tomislavu Martinoviću u kojem je od njega zatražio da izda rješenje o prekidu radnog odnosa sa visokim policijskim zvaničnicima  Enesom Tucakovićem i Eminom Zebićem, jer su svjedočili protiv njega u procesu koji se vodi pred Općinskim sudom Mostar.

(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku